Linkuri accesibilitate

Acces cu test COVID în magazinele din Germania | Merkel cere respectarea noilor restricții


Dacă rata este peste 150 de cazuri la 100.000 de locuitori, cumpărătorii mai pot doar să ridice bunuri comandate în avans.
Dacă rata este peste 150 de cazuri la 100.000 de locuitori, cumpărătorii mai pot doar să ridice bunuri comandate în avans.

Regulile intrate în vigoare sâmbătă în Germania sunt controversate în condițiile în care sunt stabilite la nivel federal și nu în fiecare land în parte. Adoptarea lor în această săptămână a fost urmată de proteste de stradă.

Noua legislație, cunoscută drept „Frâna de urgență” e aplică acolo unde incidența la șapte zile depășește 100 de cazuri noi la 100.000 de locuitori, trei zile la rând. Iar regulile, prezentate de Deutsche Welle, sunt extrem de stricte. În aceste zone:

  • Se interzice părăsirea locuințelor între orele 22:00 și 5:00, cu excepția unor motive întemeiate. Alergarea sau plimbările, doar individuale, sunt permise până la ora 00:00;
  • Limitarea contactelor la doar o singură persoană din afara familiei/locuinței proprii;
  • Magazinele non-esențiale permit doar accesul persoanelor care au un test COVID negativ (test rapid) și programare. Dacă rata este peste 150 la 100.000 de locuitori, cumpărătorii pot doar să ridice bunuri comandate în avans;
  • Dacă rata depășește 165 de cazuri la 100.000 de locuitori, învățământul se desfășoară online. Sunt permise excepții pentru clasele terminale și școlile speciale.
  • Prezența la înmormântări nu poate depăși 30 de persoane;
  • Se închid piscinele, cluburile, bordelurile, saunele, locurile de joacă și, în general, toate locurile publice;
  • Se închid teatrele, sălile de concerte, expozițiile. Zonele aflate în aer liber în grădinile botanice și zoologice sunt deschise doar pentru cei care au un test COVID;
  • Se închid restaurantele și cafenelele;
  • Angajații care continuă să meargă la serviciu trebuie să facă două teste COVID pe săptămână;

Regulile se aplică în mare parte a Germaniei, în zone care depășesc limita stabilită de lege și care includ numeroase comunități mici, dar și orașe precum Berlin, München sau Frankfurt.

Protest împotriva noilor restricții din Germania. 21 aprilie 2021
Protest împotriva noilor restricții din Germania. 21 aprilie 2021

Cele mai multe regiuni din Germania depășesc limite de 100 de cazuri la 100.000 de locuitori, iar jumătate din ele se plasează chiar peste 165 de cazuri la 100.000 de locuitori.

Merkel face apel la respectarea regulilor

Cancelarul german Angela Merkel a afirmat sâmbătă că, în acest moment, nu sunt alternative pentru ieșirea din pandemie. „Nicio ţară care a reuşit să rupă al treilea val al pandemiei şi apoi a revenit la măsuri de relaxare nu a realizat aceasta fără măsuri dure, cum ar fi restricţii pe timp de noapte'', a declarat Angela Merkel în mesajul video săptămânal.

Angela Merkel a participat în 18 aprilie la o ceremonie de comemorare a celor 80,000 de victime făcute până în acel moment de COVID, în Germania.
Angela Merkel a participat în 18 aprilie la o ceremonie de comemorare a celor 80,000 de victime făcute până în acel moment de COVID, în Germania.

Germania a raportat sâmbătă 23,392 de noi cazuri în ultimele 24 de ore și 286 de decese. La nivel național, incidența este de 164 de cazuri la 100.000 de locuitori.

Până în prezent, în Germania s-au înregistrat 3,270,878 de cazuri de COVID-19 și 82,054 de decese

Până în prezent, aproximativ 7% dintre cetăţenii din Germania au fost vaccinaţi complet împotriva coronavirusului, iar procentul de persoane care au primit prima doză de vaccin este de 22%.

Germania a decis recent că atunci când vaccinul rusewsc Sputnik V va fi aprobat în Europa, va cumpăra 30 de milioane de doze.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG