Linkuri accesibilitate

#Transparență | Acces extins, în România, la datele COVID


Secție COVID. (Imagine generică)
Secție COVID. (Imagine generică)

Ministerul Sănătății publică, în premieră, detalii despre testările COVID din fiecare județ, rata incidenței cazurilor în fiecare localitate din țară, dozele de vaccin administrate în fiecare centru de vaccinare.

Datele sunt disponibile pe pagina data.gov.ro și includ, printre altele, pentru fiecare zi (cu începere din 1 martie), numărul de teste rapide administrate în fiecare județ, numărul persoanelor infectate aflate în fiecare spital în care au fost înregistrați pacienți cu COVID-19, numărul persoanelor externate etc.

Ministerul Sănătății extinde informațiile puse la dispoziția publicului cu privire la cazurile și vaccinarea COVID.
Ministerul Sănătății extinde informațiile puse la dispoziția publicului cu privire la cazurile și vaccinarea COVID.

Cele două documente puse în premieră la dispoziția publicului sunt împărțite în două categorii: „transparență vaccinare” și „transparență COVID”.

Tipul de informații furnizate de autoritățile din România cu privire la pandemia de COVID-19 a produs controverse în ultimul an, cu nemulțumiri legate atât de datele puse la dispoziție, cât și de formatul neprietenos pentru distribuirea în mediul digital.

„Datele deschise”, concept pe care autoritățile din România îl susțin, teoretic, de mulți ani, presupun transmiterea informațiilor în formate digitale ușor de preluat și rearanjat, de exemplu, în grafice sau tabele.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG