Linkuri accesibilitate

Bâlbe ale autorităților după un accident feroviar cu victime în Teleorman


Un tren Inter-Regio, de călători a izbit din spate un tren marfar în localitatea Roșiorii de Vede din Teleorman.
Un tren Inter-Regio, de călători a izbit din spate un tren marfar în localitatea Roșiorii de Vede din Teleorman.

Un tren de călători al CFR a izbit din spate, duminică noapte, un marfar care transporta autoturisme Ford, în localitatea Roșiorii de Vede din Teleorman. Peste zece persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, dar tamponarea celor două trenuri a fost recunoscută târziu de autorități.

Deși reprezentanții CFR nu au precizat inițial că s-ar fi produs o tamponare între două trenuri, ci că trenul de călători ar fi frânat brusc.

De altfel, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a anunțat că a activat în cursul nopții planul roșu de intervenție - care presupune suplimentarea echipajelor de intervenție - în urma unui apel 112, dar că accidentul feroviar nu s-a confirmat, potrivit Agerpres.

Publicația Clubferoviar.ro a menționat însă că incidentul a survenit după ce locomotiva trenului de călători a izbit ultimul vagon al trenului de marfă.

Ciocnirea a fost confirmată ulterior, președintele Agenției de Investigare Feroviară Română (AGIFER), Laurențiu Dumitru, a confirmat tamponarea produsă între un tren de călători și unul de marfă.

Potrivit lui, un tren de călători al companiei CFR Călători care circula pe ruta Arad-București a ajuns din urmă un tren de marfă, care transporta autoturisme Ford, rezultând o ciocnire „violentă”.

Ultimele trei vagoane ale trenului marfar au deraiat.

Incidentul s-a petrecut în noaptea dinspre duminică spre luni, în jurul orei 4.

„A existat un semnal care indică roșu Oprire și a fost depășit ajungându-se un alt tren din urmă. Aceste trenuri s-au lovit fără discuție, a fost o ajungere din urmă și o tamponare violentă", a spus Laurențiu Dumitru la Digi24.

Potrivit postului tv, în tren s-ar fi aflat aproape 300 de persoane.

AGIFER este în curs de investigare a incidentului feroviar.

„Confirmăm că un tren încărcat cu vehicule Ford a fost implicat într-un incident în această dimineață în gara Rosiorii de Vede. (...). În conformitate cu politicile noastre, toate vehiculele aflate în tranzit fac obiectul asigurărilor. În prezent, autoritățile derulează investigațiile necesare, pe care le sprijinim împreună cu furnizorul nostru de transport", au transmis reprezentanții Ford, citați de Hotnwes.ro.

Ce spune ISU

ISU Teleorman a transmis în cursul dimineții că 12 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, opt dintre ele la fața locului, în timp ce patru dintre acestea, doi bărbați și două femei, cu vârste între 30 și 61 de ani, au fost transportate la spital, conform sursei citate.

CFR Călători a transmis printr-un comunicat de presă că „în cursul acestei dimineți, din cauza deraierii la intrare în stația Roșiori Nord a unui vagon din compunerea unui tren de marfă, circulația trenurilor se desfășoară cu dificultate”.

Marfarul ar fi deraiat, moment în care trenul de călători ar fi frânat brusc, transmiteau reprezentanții companiei.

„Din primele informații, trei pasageri din trenul IR 1822, Arad – București Nord, aflat în spatele trenului de marfă deraiat, în momentul frânării de urgență a trenului s-au lovit, aceștia fiind preluați de echipajele medicale pentru acordarea de îngrijiri”.

Ceilalți pasageri din tren ar fi fost preluați de trenul IR 79, Budapesta – București Nord, potrivit companiei feroviare, care au menționat că incidentul ar putea provoca și alte întârzieri.

Ministerul Transporturilor (MT) nu oferise până la prânz o informare asupra incidentului feroviar.

Secretarul de stat Ionuț Săvoiu a precizat în jurul orei 14 pentru Digi 24 că incidentul est în curs de investigare și detaliile vor fi prezentate ulterior.

„Este posibil să fie o eroare umană la mijloc, nu știm cu exactitate însă”, a spus el.

Pe de altă parte, reprezentantul MT a menționat că sistemul de frânare a trenului de călători a fost activat automat la trecerea pe culoarea roșie, dar că din inerție a ajuns din urmă trenul de marfă.

Persoanele care au fost transportate la spital ar fi fost externate între timp, a spus el.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG