Linkuri accesibilitate

Accident de tren în India: 300 de morți, peste 900 de răniți. Numărul victimelor, în creștere


Unul dintre cele mai grave accidente de tren din India, din ultimele două decenii a avut loc vineri seara, când Coromandel Express, care circulă de la Calcutta la Chennai, capitala statului Kamil Nadu, din estul Indiei, s-a ciocnit cu un tren de marfă în Orissa, stat din estul Indiei.

Coromandel Express mergea cu aproximativ 130 km/h când s-a ciocnit cu un tren de marfă staționar vineri, în jurul orei 19:00, provocându-i deraierea.

Trenul de marfă a deraiat, la rândul său, câteva vagoane ale trenului Howrah Superfast Express, care circula din sens opus, scrie The Guardian.

Rajesh Kumar, directorul comercial adjunct senior al South Eastern Railway, a declarat că Coromandel Express a schimbat linia, ceea ce a dus la incident și a spus că va face investigații privind motivul acestei schimbări.

Sâmbătă a fost declarată zi de doliu în India.

Sâmbătă dimineață autoritățile indiene au raportat 280 de morți și 900 de răniți, dar au spus că este posibil ca numărul lor să crească, pe măsură ce eforturile de salvare au continuă. Mii de oameni au ajuns la fața locului pentru a ajuta.

Câini de salvare și tăietoare de metal au fost folosiți pentru localizarea victimelor și descarcerarea lor.

Aproximativ 10 dintre cele 23 de vagoane care compuneau Coromandel Express au fost grav avariate, iar două vagoane ale trenului Howrah Superfast Express s-au răsturnat.

Numărul morților este de așteptat să crească pe măsură ce mai multe cadavre au fost recuperate din epave și vagoane răsturnate, a declarat secretarul șef de stat, Pradeep Jena.

Peste 200 de ambulanțe au fost chemate la fața locului în districtul Balasore din Odișa și au fost mobilizați încă 100 de medici, peste 80 fiind deja la fața locului, a adăugat el. Aproximativ 850 de persoane au fost transportate la spital.

„Lucrările de salvare continuă ca la război”, a spus Jena. „De asemenea, sunt trimise echipamente medicale și medicamente suplimentare în spitalele în care victimele sunt tratate.”

Echipele de salvare au fost mobilizate din capitala Orissa, Bhubaneșvar și Calcutta, din Bengalul de Vest, a declarat ministrul federal al căilor ferate, Ashwini Vaishnaw, precum și din Forța Națională de Răspuns la Dezastre, echipele guvernamentale ale statului și forțele aeriene.

De asemenea, au fost implicați sute de pompieri, polițiști și câini de căutare.

Imaginile de la fața locului au arătat sute de salvatori urcându-se pe epavele deteriorate ale trenurilor, care au lucrat toată noaptea pentru a găsi supraviețuitori.

Sudhanshu Sarangi, directorul general al departamentului de pompieri din Odisha, a declarat că au reușit să recupereze aproximativ 200 de cadavre.

„Încercăm să localizăm cadavre care ar putea fi încă prinse sub compartimentele deteriorate. Operațiunile vor continua pentru câteva ore”, a spus Sarangi sâmbătă dimineață, după aproape 12 ore de eforturi de salvare.

Ministrul Orissei, Naveen Patnaik, a spus că prioritatea autorităților este „transportarea celor vii în spitale, aceasta este prima noastră preocupare, să avem grijă de cei vii”.

La gările Haora și Chennai, rude disperate s-au adunat în speranța de a primi vești despre supraviețuitori.

Un supraviețuitor a povestit la televiziunea locală că dormea când s-a produs accidentul și s-a trezit prins sub aproximativ 12 pasageri, înainte de a se târî în afară doar cu răni la gât și la braț.

„Când am coborât din tren, am văzut membre împrăștiate de jur împrejur, un picior aici, o mână acolo. Fața cuiva a fost desfigurată”, a spus el.

Un alt martor a declarat pentru Reuters că tot ce a putut vedea a fost „sânge, membre rupte și oameni murind în jurul meu”.

Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, a declarat că „toată asistența posibilă” este acordată celor afectați.

„În această oră de durere, gândurile mele sunt la familiile îndoliate. Fie ca răniții să-și revină curând”, a scris el pe Twitter.

La spitalul districtual Bhadrak, ambulanțele au adus victime, supraviețuitorii însângerați și șocați care au primit tratament în secțiile aglomerate.

Sute de tineri s-au aliniat în fața unui spital guvernamental din orașul Soro din Orissa pentru a dona sânge.

În ciuda eforturilor guvernului de a îmbunătăți siguranța și de a actualiza infrastructura învechită, câteva sute de accidente au loc în fiecare an pe căile ferate din India.

Cu 64.000 de kilometri de șină care transportă 13 milioane de pasageri pe 14.000 de trenuri zilnic, acestea cuprind cea mai mare rețea de trenuri din lume sub un singur management.

Două trenuri s-au ciocnit lângă Delhi în august 1995, ucigând 358 de persoane în cel mai grav accident de tren din istoria Indiei.

Majoritatea accidentelor de tren sunt puse pe seama erorilor umane sau a echipamentelor de semnalizare învechite.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG