Linkuri accesibilitate

Niciun şofer băut, drogat sau fără permis care face accident mortal nu mai scapă de închisoare. Legea, la promulgare


Legea a fost botezată „Anastasia” după numele fetiței de 4 ani ucisă de Ziua Copilului în fața casei ei într-un accident rutier cu o persoană care consumase băuturi alcoolice.

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri proiectul de lege care îi trimite direct la închisoare pe șoferii care se urcă băuţi sau drogați la volan şi fără permis de conducere.

Pentru că este for decizional, proiectul a fost trimis președintelui, pentru promulgare.

Legea a fost botezată „Anastasia” după numele fetiței de 4 ani ucisă de Ziua Copilului în fața casei ei de o șoferiță care nu avea permis ci doar niște cursuri de condus în Suedia.

Proiectul completează art. 91 din Legea nr. 286/2009, pentru ca uciderea din culpă să nu poată primi suspendarea pedepsei sub supraveghere dacă fapta a fost săvârşită ca urmare a conducerii unui vehicul fără permis sau sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

„Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracţiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) şi (3) dacă acestea au fost săvârşite în condiţiile art. 335 sau 336”.

„Nicio instanţă din România nu îi va mai putea condamna cu suspendare pe cei care ucid oameni pe drumurile ţării urcaţi băuţi, drogaţi sau fără permis la volan. Legea Anastasia (denumită astfel în memoria fetiţei de 4 ani ucisă la 1 iunie 2022 în faţa casei) pe care am iniţiat-o, a fost votată, astăzi, de Camera Deputaţilor şi va merge spre promulgare la preşedintele României”, a declarat senatorul PSD Robert Cazanciuc, unul dintre iniţiatorii proiectului de lege, citat de News.ro.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Bachata Dance cu beneficiarii Centrului de zi Alzheimer din Cluj Napoca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG