Linkuri accesibilitate

Problema accidentelor de muncă | Care este bilanțul în România pentru 2021?


Bilanțul accidentelor de muncă pentru 2021 a ajuns la 752 de cazuri.

Accidentul din București care a luat viața a doi muncitori lasă în urmă întrebări legate de siguranția muncii în România.

În urma accidentului de luni din capitală care s-a soldat cu două decese, Blocul Național Sindical (BNS) a cerut o poziție oficială din partea ministrului Muncii, Raluca Turcan. Aceasta nu s-a pronunțat momentan.

Bilanțul accidentelor de muncă pentru primul trimestru al lui 2021 a ajuns la 752 de cazuri. Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale acest număr reprezintă o scădere de 43,4% față de anul anterior.

BNS spune că accidentele de muncă din ultimele 40 de zile s-au soldat cu 8 morți și 26 de răniți.

Tăcerea doamnei Turcan arată că indiferența ministrului Muncii pare să nu aibă limite. Amenzile aplicate angajatorilor nu reprezintă nimic pentru familiile celor opt lucrători care și-au pierdut viața la locul de muncă”, este poziția blocului.

De ce se produc accidentele de muncă?

Accidentele de muncă se produc din cauza lipsei măsurilor de siguranță sau ca urmare a unor măsuri inadecvate, cum au fost cele din cazul accidentului din București.

Luni 2 august, în zona Bibliotecii Naționale din București, șase muncitori au fost prinși sub un mal de pământ dintre care doi și-au pierdut viețile.
Luni 2 august, în zona Bibliotecii Naționale din București, șase muncitori au fost prinși sub un mal de pământ dintre care doi și-au pierdut viețile.

Inspecția Muncii publică anual bilanțul accidentelor de muncă, însă Ministerul condus de Raluca Turcan urmează încă să se pronunțe oficial pe această temă.

În urma incidentului din zona Bibliotecii Naționale, șase muncitori au fost prinși sub un mal de pământ dintre care doi și-au pierdut viețile.

Concluziile preliminare au arătat că malurile nu fuseseră asigurate corespunzător. O astfel de situație necesită sancțiuni contravenționale. Inspectorul șef al ITM București, Constantin Bujor a specificat că „sancțiunea conform articolului 39, alin. 9, din legea 319/2006 este de la 5.000 lei la 10.000 lei, dar dacă se constată că acest element a condus la aceste urmări grave, sancțiunea poate ajunge și la o sancțiune de natură penală,” potrivit codului de procedură penală.

Bilanțul primului trimestru

În 2021, accidentele mortale de muncă au avut loc în județele Bacău (2 accidentați mortal), Covasna, Teleorman, Botoșani, Brăila, Bistrița Năsăud, Vâlcea, Alba și Constanța (câte unul).


Potrivit datelor, cel mai mare număr de accidentaţi în muncă s-a înregistrat în primul trimestru din 2021 în Bucureşti - 122 persoane sau 16,2% din totalul accidentaţilor. Harta creată de Europa Liberă cu date preluate din surse Agepress arată bilanțul pe primul trimestru al anului cu informațile disponibile până acum pentru fiecare județ.

Cele mai multe accidente s-au produs în sectorul fabricării autovehiculelor de transport rutier, al remorcilor şi semiremorcilor. Numărul total de 51 de accidentați din acest sector reprezintă 6,8% din numărul total al accidentaților.

44 de accidente s-au produs în sectorul construcții de clădiri, reprezentând 5,9% din total, 39 de accidente în activitățile referitoare la sănătatea umană, reprezentând 5,2% din total, 38 în fabricarea de mobilă- 5% din total, iar alte 37 de accidente au fost raportate pentru sectorul transporturilor terestre și prin conducte reprezentând 4,9% din totalul accidentaților.

Persoanele cu vârste cuprinse între 50-60 de ani reprezintă 29,2% din numărul total al accidentaților și 40% din totalul accidentelor mortale.

Personale cu vârste între 40-50 de ani reprezintă 28,3% din totalul persoanelor accidentate la muncă în 2021.

Când vine vorba de vechime, 62,5% dintre persoanele accidentate, adică 303 de lucrători au avut o vechime de până la 5 ani. 40,3%, adică 318 dintre lucrătorii accidentați au vechime la locul de muncă între 1 şi 3 ani.

Cei din grupa de vechime 5-10 ani au reprezentat 15,8% din totalul accidentaților.

  • 16x9 Image

    Irina Breilean

    Absolventă a Școlii de studii slavone și est europene din cadrul University College London, și-a găsit pasiunea pentru jurnalism după terminarea facultății. În trecut, a lucrat în cercetare, în cadrul think-tankului studențesc Bentham Brooks Institute/University College London.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Ce înseamnă rezultatul alegerilor din Slovacia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:52 0:00
XS
SM
MD
LG