Linkuri accesibilitate

ONAC: Achiziția a 167.174 de tablete cu internet, reluată în procedură de urgență


Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) a făcut luni seară o invitație pentru depunerea de oferte la reluarea procedurii de achiziția a „dispozitivelor electronice cu conexiune la internet necesare facilitării activităților didactice la distanță”, adică a tabletelor cu internet pentru elevii fără posibilități din 27 de județe, care participă la cursuri online.

Valoarea totală estimată a achiziției se încadrează între 62,128 milioane de lei și 84,289 milioane de lei, se arată în invitația la procedura de achiziție publicată luni seara de ONAC.

Sunt vizate următoarele loturi:

  • Lot 3 Regiunea Nord-Est 1 (Bacău, Botoșani, Neamț) - valoarea maxim estimată 14.873.948 lei (fără TVA);
  • Lot 4 Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj) - valoarea maxim estimată 14.796.806 lei (fără TVA);
  • Lot 5 Regiunea Vest (Arad, Caraș Severin, Hunedoara, Timiș) - valoarea maxim estimată - 8.988.410 lei (fără TVA);
  • Lot 6 Regiunea Sud-Vest (Dolj, Olt, Vâlcea, Mehedinți, Gorj)- valoarea maxim estimată - 14.382.857 lei (fără TVA);
  • Lot 8 Regiunea Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea) - valoarea maxim estimată - 15.601.510 lei (fără TVA);
  • Lot 9 Zona Nord-Est 2 (Iași, Suceava, Vaslui) - valoarea maxim estimată - 15.645.880 lei (fără TVA).

În total pentru cele 6 loturi ar urma să se achiziționeze 167.174 de tablete cu internet inclus pe 2 ani, valoarea maxim estimată fiind de 84.289.411 lei (fără TVA), prețul unitar al unei tablete fiind astfel estimat la 504 lei.

În urmă cu opt zile, ONAC a semnat un acord-cadru cu Orange pentru achiziția a aproximativ 83.000 de tablete cu internet pentru o perioadă de 2 ani pentru trei din cele nouă loturi licitate.

După eșecul licitației cu Orange, ONAC a ales achiziția prin negociere fără publicare prealabilă, iar ofertele trebuie transmise până cel târziu vineri, 18 septembrie, ora 12.00. Ședințele de evaluare nu sunt publice iar cele de negociere vor fi individuale și vor avea loc online, cu fiecare ofertant în parte.

Negocierea fără publicare prealabilă este „o măsură strict necesară atunci când perioadele de aplicare a procedurilor de licitație deschisă, licitație restârnsă, negociere competitivă sau procedura simplificată nu pot fi respectate din motive de extremă urgență, determinate de evenimente imprevizibile și care nu se datorează sub inico formă unei acțiuni sau inacțiuni a autorității contractante”.

Premierul Ludovic Orban a anunțat la sfârșitul lunii trecute că statul nu va putea achiziționa până la începerea anului școlar toate cele 250.000 de tablete pentru elevi ci, în cel mai fericit caz, doar o o treime din numărul lor.

El a responsabilizat pentru eșec Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), instituție „pesedizată cap-coadă”, condusă de Cornelia Nagy.

La scurt timp de la anunțul său, Ludovic Orban a declarat la un post de televiziune că o va schimba din funcție pe Cornelia Nagy, șefa ONAC. „O vom schimba… Acum eu n-am vrut să umblu la asta de achiziții pentru că ieșeau imediat scandaluri că… dar președintele ONAC este președintele pe care l-am găsit în funcție…Îți trebuie un motiv pentru a lua o astfel de decizie. Aici a existat foarte multă, după părerea mea, obtuzitate și o rigoare excesivă în derularea procedurii. O să achiziționăm probabil 70-80.000, dar ne-am gândit la lucrul ăsta”, a declarat Orban.

Guvernul a alocat 126 milioane de lei pentru achiziția acestor dispozitive.

La licitație s-au calificat Orange, Vodafone, Telekom Romania Mobile Communications și firma Producton SRL.

XS
SM
MD
LG