Linkuri accesibilitate

Acord în interiorul OPEC pentru reducerea producției petroliere


Miniștrii Energiei din Arabia Saudită și Rusia
Miniștrii Energiei din Arabia Saudită și Rusia

Reprezentanți din cadrul OPEC, Rusia și alte state producătoare de petrol au ajuns la un acord privind reducerea producției, un pas importat pentru stabilizarea pieței afectate deja de pandemia de coronavirus.

Grupul a anunțat joi, după negocieri de peste nouă ore, că vor tăia producția cu o cincime - aproximativ 10 milioane de barili pe zi - în lunile mai și iunie.

De asemenea, au subliniat că așteaptă ca Statele Unite și alți producători la nivel mondial să se alăture efortului stabilizarea a prețurilor care au intrat în picaj ca urmare a pandemiei și a suprasaturării pieței livratoare.

Cu toate acestea, intrarea în vigoare a acordul convenit joi este condiţionată de participarea Mexicului care s-a arătat nemulțumită de reducerile de producție care i-au fost cerute.

Discuțiile urmează să continue vineri cu ocazia ședinței miniștrilor Energiei din G20, grupul țărilor cu cea mai dezvoltată economie.

Pandemia de coronavirus a provocat un dezechilibru pe piaţa petrolieră mondială, unde oferta era deja excedentară, iar acum a ajuns la un nivel fără precedent, având în vedre restricţiile de deplasare adoptate în întreaga lume pentru a evita propagarea virusului.

Din cauza restricţiilor cererea mondială de petrol a scăzut cu aproximativ 30 milioane barili pe zi, sau aproximativ 30% din producţia mondială.

La sfârșitul lui martie, Rusia și Arabia Saudită au anunțat creșteri majore ale ofertei într-o luptă pe cota de piață, la un moment în care cererea a scăzut. Mișcarea Rusiei a fost parțial determinată de dorința de a lovi în producători americani de șisturi care se confruntau cu datorii și a căror producție costă în medie 50 dolari pe baril.

XS
SM
MD
LG