Linkuri accesibilitate

Acord pentru bugetul Capitalei | Nicușor Dan: „Nu e un buget perfect"


Nicușor Dan a ajuns la o înțelegere cu USR PLUS pentru votarea bugetului Capitalei, dar a refuzat să delege atribuții către viceprimarul Tomescu. Imagine cu Claudiu Năsui (stânga), Violeta Alexandru, Nicușor Dan și Vlad Voiculescu (dreapta)
Nicușor Dan a ajuns la o înțelegere cu USR PLUS pentru votarea bugetului Capitalei, dar a refuzat să delege atribuții către viceprimarul Tomescu. Imagine cu Claudiu Năsui (stânga), Violeta Alexandru, Nicușor Dan și Vlad Voiculescu (dreapta)

USR PLUS, PNL și primarul Nicușor Dan au ajuns la un acord asupra bugetului Capitalei. Față de prima formă prezentată, care nu a fost votată de consilierii USR PLUS, noua variantă de buget are venituri diminuate cu peste un miliard de lei.

Consilierii USR PLUS au reproșat că prima variantă de buget are venituri nerealiste, de aproape 7 miliarde de lei, iar rețeta a fost folosită și în vremea mandatului Gabrielei Firea.

După două zile de negocieri între primarul Capitalei, Nicușor Dan, liderii PNL și USR PLUS din Capitală s-a ajuns la o formulă de compromis. Veniturile estimate au scăzut cu peste un miliard de lei, noua țintă fiind de 5.86 miliarde de lei.

„Varianta de buget rezultată în urma ultimelor discuții este mai aproape de realitate: cu 1 miliard mai aproape de realitate. Este nevoie de un buget aprobat cât mai repede, pentru a putea primi transferurile pentru luna mai de la bugetul de stat. Aprobarea acestui buget, în această formă, este doar depășirea unui punct mort”, a precizat viceprimarul Horia Tomescu.

Acesta a precizat că trebuie identificate soluții care să fie urmate un plan de măsuri concrete de echilibrare în mod real a bugetului.

O spunem foarte clar: bugetul în această variantă îmbunătățită nu este încă unul realist. Și eu și colegii mei avem încredere că prin rectificări bugetare succesive vom aduce proiecția bugetară de astăzi cât mai aproape de realitate”, a fost mesajul postat pe Facebook de viceprimar.

Informația a fost confirmată și de primarul Nicușor Dan.

Sigur, nu e un buget perfect, dar e pasul necesar și corect pentru a începe investițiile în Capitală și pentru a elimina datoriile și problemele din perioada Firea-PSD. Vom lucra împreună în continuare, inclusiv în perspectiva rectificării din a doua parte a anului, pentru a îmbunătăți abordarea în chestiunile bugetare. Susțin de aceea sporirea solidarității în coaliție, dar și realism maxim în privința chestiunilor dificile”, a transmis și primarul Capitalei.

Președintele PNL București, Violeta Alexandru, a precizat că bugetul Capitalei o să fie votat, dar se vor tăia fonduri

Alternativa pentru neadoptarea bugetului ar fi fost blocarea Bucureștiului. Am explicat acest lucru în contextul propunerii să continuăm discuțiile pe buget și pe alte subiecte. Dacă ieșeam din termenul legal până la care trebuia adoptat, Guvernul nu mai putea transfera cotele aferente Bucureștiului. Am explicat consecințele neadoptării bugetului în toate discuțiile avute. Bucureștiul nu are taxe și impozite ca să poată susține serviciile publice, salariile necesare, cheltuielile pentru funcționarea orașului", a subliniat Violeta Alexandru.

Rămâne problema delegării de atribuții

Surse politice au declarat că negocierile au vizat doar bugetul Capitalei, nu și delegarea de atribuții către viceprimarul Tomescu (USR PLUS). Nicușor Dan a refuzat discuția pe marginea acestui subiect, chiar dacă viceprimarul nu are încă un set de atribuții.

Vlad Voiculescu, care a fost viceprimar până să ajungă ministru al Sănătății, nu a beneficiat nici el de atribuții. Înțelegerea inițială cu Nicușor Dan a fost ca Vlad Voiculescu să aibă atribuții în zona legată de spitalele din Capitală. Acest lucru nu s-a întâmplat însă nici cu fostul viceprimar, nici cu actualul.

„Nu au fost încă respectate angajamentele preelectorale pentru susținerea lui Nicușor Dan și administrația spitalelor a rămas la fel ca pe vremea lui Firea. Noi nu putem începe procesul de reformă în sănătate", a declarat Claudiu Năsui pentru Europa Liberă.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG