Linkuri accesibilitate

SUA aprobă o potențială vânzare de rachete cu rază lungă de acțiune către Polonia


Pachetul aprobat de Departamentul de Stat al SUA conține lansatoare HIMARS, rachete tactice ATACMS și rachete ghidate GMLRS.
Pachetul aprobat de Departamentul de Stat al SUA conține lansatoare HIMARS, rachete tactice ATACMS și rachete ghidate GMLRS.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat o potențială vânzare de rachete cu rază lungă de acțiune, rachete și lansatoare către Polonia. Valoarea acordului e evaluată la 10 miliarde de dolari, a anunțat marți Pentagonul. Anunțul vine în contextul în care Polonia s-a angajat într-o politică de investiții masive în modernizarea armatei.

Potențiala vânzare include sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS), pe care armata ucraineană le-a folosit deja cu succes pentru a distruge depozitele de armament și posturile de comandă rusești.

Pe lângă 18 lansatoare HIMARS, pachetul aprobat de Departamentul de Stat al SUA conține 45 de rachete tactice (ATACMS) cu o rază de 297 km și aproximativ 1.600 de rachete ghidate GMLRS.

Pentagonul a notificat ieri Congresul SUA despre potențiala vânzare către Polonia.

„Vânzarea propusă va îmbunătăți obiectivele militare ale Poloniei de modernizare a capacității, sporind în același timp și mai mult interoperabilitatea cu Statele Unite și alți aliați”, a transmis Pentagonul.

Aprobarea vânzării de către Departamentului de Stat al SUA nu înseamnă însă că a fost semnat un contract în acest sens. Este însă un pas esențial pentru concretizarea transferului de armament.

„Marea consolidare a artileriei poloneze este din ce în ce mai aproape”, a declarat ministrul polonez al apărării Mariusz Blaszczak pe Twitter.

Aprobarea Departamentului de Stat vine după ce Polonia a primit anul trecut autorizația de a cumpăra 116 tancuri M1A1 Abrams și 250 de tancuri M1A2. În mai 2022, Polonia a solicitat încă 500 de lansatoare HIMARS din Statele Unite, dar, potrivit presei poloneze, Lockheed Martin Corp a răspuns că poate oferi doar 200.

În octombrie 2022, Polonia a semnat de asemenea cu Coreea de Sud de un acord de cumpărare a aproape 300 de lansatoare de rachete Chunmoo.

Polonia este unul dintre furnizori importanți de armament pentru Ucraina. În prima jumătate a anului trecut Polonia a transferat în total, peste 200 de tancuri T-72. În ianuarie 2023, Polonia a fost primul stat NATO care a luat decizia de a trimite Ucrainei tancuri Leopard 2 și a solicitat Germaniei să permită această acțiune.

Statele Unite au respins în trecut cererile Ucrainei pentru rachete ATACMS, iar Poloniei nu i-a permis să transfere niciuna în Ucraina fără aprobarea SUA.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG