Linkuri accesibilitate

Acordul PNL- USR PLUS | Cum se poate face remanierea, ce reforme sunt promise


Coaliția de guvernare continuă pe baza unui nou acord.

Coaliția a ajuns un acord pentru continuarea guvernării, liderii PNL și USR PLUS semnând un nou protocol de colaborare. Documentul prevede consultarea în cazul remanierii și reformele pentru care Coaliția se angajează să colaboreze.

Premierul Cîțu și-a menținut puterea de a remania un ministru, liderii partidelor neavând drept de veto. Trimiterea cererii de revocare a unui ministru se poate face însă „doar după informarea prealabilă a formațiunii care l-a propus ministru, pe baza unor argumente cuprinsă într-o evaluare obiectivă făcută de premier și după o dezbatere în Coaliție”.

Potrivit acordului, premierul va acorda un interval rezonabil pentru asigurarea tranziției între titularii portofoliului ministerial.

Performanța ministerială este evaluată periodic având ca reper programul de guvernare votat de Parlament și deciziile de parcurs, ulterioare, ale Coaliției de guvernare, iar performanța guvernului va fi evaluată periodic în cadrul Coaliției de guvernare", se arată în completarea acordului de guvernare.

De asemenea, Coaliția, premierul și membrii guvernului „își asumă să nu adopte poziții publice prin care să submineze activitatea și agenda guvernamentală și a membrilor guvernului. Comunicarea publică se va face în spirit de susținere reciprocă și solidaritate".

Prevederile noului Acord

Pentru a asigura implementarea consecventă a programului de guvernare, se vor aplica următoarele reguli de funcționare ale coaliției și guvernului:

 • ședințele de coaliție se vor desfășura în fiecare luni, o dată la Camera Deputaților, o dată la Senat.
 • fiecare partid din coaliție va asigura secretariatul prin rotație, timp de o lună. Secretarii desemnați vor ține minuta deciziilor adoptate și vor urmări implementarea deciziilor.
 • Temele de pe agendă se vor anunța în prealabil la secretar și vor fi agreate de către lideri la începutul ședinței de coaliție.
 • Ședințele de coaliție vor lua în dezbatere agenda politică guvernamentală și agenda politică parlamentară. Pot fi invitați în funcție de subiecte reprezentanți ai grupurilor parlamentare și miniștri. La ședința coaliției participă și reprezentantul grupului parlamentar al minorităților.
 • Agenda guvernului și procesul de prioritizare a actelor normative vor fi decise de prim-ministru împreună cu vicepremierii, în ședință săptămânală ulterioară ședinței pregătitoare de guvern organizată de SGG. Agenda ședinței de guvern va fi agreată la acest nivel și ulterior transmisă ministerelor și în spațiul public.

Agenda parlamentară

 • Coaliția de guvernare funcționează în baza programului de guvernare și a unor decizii colegiale luate în formatele mai sus menționate. Agenda parlamentară și deciziile de vot în Parlament urmează prioritățile din programul de guvernare.
 • În lipsa consensului în Coaliție pe anumite proiecte legislative sau pe alte teme decât cele cuprinse în programul de guvernare, grupurile parlamentare ale partidelor componente pot acționa în afara Coaliției, cu anunțarea prealabilă a partenerilor, și după refuzul lor de a susține respectivele inițiative.

Priorități asumate la nivelul Coaliției

 • Vaccinarea împotriva COVID-19 rămâne o prioritate a Guvernului și a Coaliției.
 • Guvernul va publica săptămânal datele cu privire la vaccinare, numărul de doze administrate, dispoziția pe centre, procentele de persoane din categoriile prevăzute în actul normativ adoptat de Guvern.
 • Transparența este o regulă nu o excepție. Toți miniștrii Coaliției trebuie să ia măsuri pentru creșterea accesului la date publice, transparentizarea execuției bugetare, contracte și achiziții publice acolo unde exista.
 • Reformele în domeniul sănătății vor continua: transparența și eficiența investițiilor în infrastructura spitalicească, reforma managementului spitalelor.
 • Reforma pensiilor speciale pe principiul contributivității până la finalul anului.
 • Adoptarea legilor pe justiție până la final de an, cu respectarea principiilor din instrumentele internaționale ratificate de România, precum și cu recomandările formulate în cadrul mecanismelor europene - MCV, GRECO și Comisia de la Veneția.
 • Operaționalizarea Comisiei de Cod electoral, în baza unui mandat agreat în Coaliție.
 • Calendar asumat pentru adoptarea poziției politice și implementarea acesteia la nivelul deconcentratelor.
 • Coaliția creează un grup de lucru permanent pentru eficientizarea funcționării statului.
Noul Acord
Noul Acord

Dan Barna: Coaliția a depășit o situație delicată

Președintele USR, Dan Barna, a precizat la finalul negocierilor că s-a depășit o situație delicată.

Am reușit să avem o completare a acordului, avem toată încrederea că prin ce am agreat vom putea să ducem mai departe România și să o scoatem din pandemie. Mesajul este clar, pandemia și campania de vaccinare rămân prioritatea Guvernului", a afirmat vicepremierul.

Dragoș Tudorache a precizat că mâine se va face o nouă propunere pentru un ministru al Sănătății.

Această Coaliție nu are alternativă, mă bucur că am ajuns la un consens în ceea ce privește continuarea guvernării. În acest act adițional nu există lucruri extraordinare, extravagante", a declarat Kelemen Hunor, președintele UDMR.

Mesajul premierului Cîțu a fost: „Coaliția merge mai departe".

Sigur vom avea o campanie de vaccinare de succes. Ministrul Sănătății va avea susținerea mea și a Cabinetului pe care îl conduc. Deciziile pe care le luăm le luăm în consultare", a spus premierul Florin Cîțu.

Negocierile pentru depășirea crizei guvernamentale au durat două zile.

 • 16x9 Image

  Cristian Andrei

  Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urmările distrugerii barajului Nova Kakhovka din regiunea ucraineană Herson
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
XS
SM
MD
LG