Linkuri accesibilitate

Acordul politic propus de președinte va fi semnat de PNL, USR, PMP Pro România și chiar și de UDMR. Coaliția PSD-ALDE refuză


La invitația Președintelui României, Klaus Iohannis, joi, la Cotroceni, va avea loc ceremonia publică de semnare a Acordului Politic Național pentru consolidarea parcursului european al României
La invitația Președintelui României, Klaus Iohannis, joi, la Cotroceni, va avea loc ceremonia publică de semnare a Acordului Politic Național pentru consolidarea parcursului european al României

Administrația Prezidențială anunță că joi va fi semnat acordul politic național propus de șeful statului partidelor politice.

La ceremonie vor lua parte președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, președintele Uniunii Salvați România, Dan Barna, PRO România, domnul Victor Ponta, și președintele Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a spus că va semna acordul săptămâna viitoare, potrivit Hotnews.

Singurele partide care nu semnează acordul propus de Klaus Iohannis sunt cele aflate la guvernare.

În urmă cu o săptămână, președintele Klaus Iohannis le-a propus partidelor cu care s-a consultat la Cotroceni încheierea unui pact politic, prin care să-și asume implementarea în legislație a rezultatelor referendumului, precum și asigurarea condițiilor de vot pentru toți cetățenii.

La finalul consultărilor de la Cotroceni și după anunțul făcut de șeful statului, atât PSD cât și Călin Popescu Tărceanu, președinte al Senatului și liderul ALDE, au spus că nu au fost informați în timpul discuțiilor despre o astfel de inițiativă.

PSD a menționat atunci că „voința românilor nu poate fi negociată între politicieni”, în timp ce Tăriceanu l-a acuzat pe președinte că, în scop electoral, vrea să profite de rezultatele referendumului.

Premierul Viorica Dăncilă spunea la rândul ei, pe pagina sa de Facebook, că președintele „trebuie să iasă din logica de campanie electorală și să își ia în serios atribuțiile constituționale” și își exprima dorința de a completa acest acord.

„Credem că domnul președinte nu poate să omită din acest acord un set de principii și obiective absolut obligatorii pentru țara noastră: înlăturarea dublului standard, o Uniune Europeană în care toate statele membre să se bucure de aceleași drepturi și beneficii, condamnarea ingerințelor de orice fel în actul de justiție - inclusiv a protocoalelor secrete - sau înlăturarea discriminării de salarizare pe teritoriul Uniunii. Sunt drepturi ale românilor, ca cetățeni europeni, și nu acceptăm omiterea lor dintr-un acord politic național”, spunea Viorica Dăncilă.

Pactul propus de președinte ar urma să conțină următoarele prevederi:

  • transpunerea în legislație a interdicției privind amnistia și grațierea pentru infracțiuni de corupție.
  • transpunerea în legislație a interdicției adoptării de către guvern a OUG în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, corelate cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct CCR, cu privire la OUG.
  • transpunerea în legislație a măsurilor necesare asigurării integrității în funcțiile publice, revizuirea legilor justiției, inclusiv a OUG prin care au fost modificate, în deplin și strict acord cu avizele Comisiei de la Veneția, ale consiliilor consultative ale judecătorilor și procurorilor europeni, precum și cu rapoartele Comsiei Europene și GRECO.
  • adoptarea modificărilor aduse Codului penal și Codului de procedură penală, numai cu respectarea deplică a recomandărilor Comisiei de la Veneția și Comisiei Europene.
  • transpunerea în legislație în cel mai scurt timp a măsurilor necesare asigurării respectării atât în țară, cât și în străinătate a exercitării depline și efective a dreptului de vot de către cetățenii români.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG