Linkuri accesibilitate

Actele de identitate, folosite în locul cardurilor de sănătate


Ministerul de Interne, condus de Marcel Vela, propune acte electronice de identitate
Ministerul de Interne, condus de Marcel Vela, propune acte electronice de identitate

Ministerul Afacerilor Interne a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanță prin care modifică actele de identitate, noile documente electronice vor fi emise din 2021 și vor putea fi folosite și pentru autentificarea în platforma informatică a asigurărilor de sănătate.

În aceste condiții, noile acte de identitate vor asigura „funcționalitatea de card de sănătate”, precizează Ministerul de Interne într-un comunicat de presă.

Românii cu domiciliul în străinătate vor putea obține un act electronic de identitate fără a mai fi necesară stabilirea domiciliului în România.

Actul electronic de identitate se va elibera obligatoriu pentru persoane cu vârsta de 12 ani. Părinții sau reprezentanții legali pot solicita emiterea unui act electronic și pentru copii mai mici.

Ministerul motivează schimbarea actelor de identitate prin obligația pe care o are România de a respecta standardele stabilite la nivelul Uniunii Europene, în principal legate de elementele de securitate.

Noile acte de identitate vor fi electronice și vor fi emise din luna august 2021.

Întrucât, identitatea se certifică prin mecanisme similare semnăturii electronice, prezența fizică a cetățeanului, la ghișeu, nu va mai fi necesară, acesta putând accesa de la distanță servicii, precum: înmatricularea unui autovehicul, obținerea unui certificat de cazier judiciar, a unor avize, autorizații sau a altor documente de la autoritățile publice, depunerea unor declarații personale prevăzute de lege ș.a.”, precizează Ministerul de Interne.

Cei care refuză eliberarea unui act electronic de identitate vor putea opta pentru eliberarea unei cărți de identitate simple, fără date electronice, dar cu un grad ridicat de securitate.

XS
SM
MD
LG