Linkuri accesibilitate

Rezoluție | Consiliul de Securitate al ONU cere o pauză umanitară în Gaza


Armata israeliană anunță că desfășoară o acțiune în interiorul spitalului Al-Shifa
Armata israeliană anunță că desfășoară o acțiune în interiorul spitalului Al-Shifa

Armata israeliană anunță că în spitalul Al-Shifa din Gaza e în desfășurare o acțiune militară precisă și țintită împotriva Hamas. Statele Unite cer protejarea pacienților. Mii de oameni, pacienți, medici și civili sunt prinși în luptele dintre armata israeliană și Hamas.

Ziua 40 de război | Principalele evenimente

  • Israelul anunță că armata realizează o operațiune împotriva Hamas în spitalul Al-Shifa din orașul Gaza.
  • Casa Albă susține că are informații că Hamas folosea spitalul din Gaza ca bază de comandă, dar transmite că pacienții trebuie protejați.
  • Groapă comună pentru pacienții morți de la Al Shifa.
  • Israelul a identificat 859 de victime civile ale atacului Hamas din 7 octombrie.
  • Israelul a început să lovească Gaza după atacurile Hamas din 7 octombrie, în care 1.200 de persoane au fost ucise și peste 200 luate ostatice
  • Ministerul Sănătății, condus de Hamas, a declarat că peste 11.000 de persoane au fost ucise în Gaza de atunci, dintre care peste 4.500 erau copii

Actualizare 23:00 - ONU adoptă o rezoluție care cere o pauză umanitară în Gaza. Trei abțineri, printre care SUA și Marea Britanie. SUA: Nu putem vota o rezoluție care nu condamnă Hamas

​Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a votat pentru adoptarea unui proiect de rezoluție depusă de Malta, care cere o pauză umanitară în luptele din Gaza și eforturi mai mari pentru a permite ajutorul umanitar să intre în teritoriul devastat de război.

Douăsprezece națiuni au votat pentru rezoluție, cu trei abțineri, inclusiv SUA și Marea Britanie, transmite The Guardian.

Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul SUA la ONU a spus că nu a putut vota „un text care nu condamnă Hamas sau [care nu] reafirmă dreptul tuturor statelor membre de a-și proteja cetățenii de atacurile teroriste”.

Fără voturi împotrivă, președintele consiliului de securitate Zhang Jun anunțat că rezoluția a fost adoptată.

Vanessa Frazier, ambasadorul Maltei la ONU, care a depus rezoluția a spus că „Gaza devine un cimitir pentru copii”. Propunerea țării ei pentru o pauză umanitară în luptă „ar facilita furnizarea continuă, suficientă și nestingherită, de bunuri și servicii esențiale importante pentru bunăstarea civililor, în special a copiilor”, a spus ea.

„Copiii suferă în mod disproporționat în acest conflict. Nu putem închide ochii față de suferința lor. Îi îndemn pe toți membrii consiliului să susțină acest proiect de rezoluție.”

Actualizare 20:00 - Dronă lansată din Yemen, doborâtă de marina americană

O navă de război a marinei americane în Marea Roșie a doborât o dronă care a fost lansată din Yemen, au declarat miercuri doi oficiali pentru Reuters .

USS Thomas Hudner, un distrugător din clasa Arleigh Burke, a doborât drona miercuri dimineață devreme. Oficialii SUA nu au spus dacă drona era înarmată și nici cât de mult sa apropiat de navă.

Este a doua oară când SUA doboară proiectile lângă navele sale de război de la începutul conflictului Israel-Hamas.

Actualizare 19:30 - Președinta Comisiei Europene va vizita Egiptul și Iordania pe 18 noiembrie

Ursula von der Leyen se va întâlni cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi la Cairo și va călători în Sinai pentru a saluta sosirea ajutorului umanitar al UE înainte de a se întâlni cu regele Iordaniei Abdullah la Amman, a declarat un purtător de cuvânt al UE. . . . . . , citat de Reuters.

Actualizare 17:00 - Încercare a Qatarului de a negocia un acord între Hamas și Israel

Mediatorii din Qatar caută să negocieze un acord Hamas și Israel care să includă eliberarea a aproximativ 50 de ostatici civili din Gaza în schimbul unei încetări a focului de trei zile, a declarat pentru Reuters un informat oficial despre negocieri.

Acordul ar implica, de asemenea, ca Israelul să elibereze unele femei și copii palestinieni din închisorile israeliene și să crească cantitatea de ajutor umanitar permisă în Gaza.

Până în prezent, Hamas a eliberat patru dintre cei 240 de ostatici sechestrați din interiorul granitelor Israelului pe 7 octombrie. Oficialii au declarat pentru Reuters că acordul a fost coordonat de SUA, iar Hamas a fost de acord cu schema generală, dar că Israelul ar fi respins-o.

Actualizare 16:00 - Directorul spitalului al-Shifa: Alimentarea cu apă, electricitate și oxigen medical este întreruptă complet

Muhammad Abu Salmiya, directorul spitalului al-Shifa, a declarat pentru Al Jazeera că alimentarea cu apă, electricitate și oxigen medical este complet întreruptă în spital și că nu poate comunica cu medicii.

„Armata de ocupație se află în clădirea de dializă fără a se deranja să aducă combustibil pentru a ajuta pacienții. Nu putem ajunge la farmacie pentru a trata pacienții deoarece ocupația împușcă pe toți cei care se îngrijesc de mișcă. Rănile pacienților au început să putrezească după ce toate serviciile din spital au încetat. Mirosul morții se răspândește peste tot”, a spus Salmiya, citat de The Guardian .

Nu a fost posibil ca jurnaliştii să verifice informaţia, să arate sursa citată.

Actualizare 15:00 - OMS: Sa pierdut contactul cu personalul sanitar al spitalului al-Shifa

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat miercuri că organizația a pierdut legătura cu personalul medical al spitalului al-Shifa din Gaza, după ce forțele israeliene au început ceea ce au descris ca fiind o „operație direcționată” în interiorul unității.

„Rapoartele privind incursiunile militare în spitalul al-Shifa sunt profund îngrijorătoare”, a scris directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, pe rețelele de socializare.

„Am pierdut din noua legătură cu personalul sanitar al spitalului. Suntem extrem de îngrijorați pentru siguranța lor și a pacienților lor.”

Actualizare ora 11.10

Relatări despre militari israelieni aflați în interiorul spitalului Al-Shifa

AP transmite că at telefonic cu directorul spitalelor din Gaza, Mohammed Zaqout, care afirmă că tancurile israeliene au intrat în complexul medical și soldații au intrat vorbit în clădiri, inclusiv în departamentele de urgență și chirurgie.

„Forțele de ocupație au luat cu asalt clădiri”, a spus el furios la telefon, transmite Associated Press. El a spus că pacienții, inclusiv copiii, sunt îngroziți.

„Țipă. Este o situație foarte terifiantă ... Nu putem face nimic pentru a pacienți decât să nu cereți.”

BBC publică un interviu cu un jurnalist din interiorul complexului spitalicesc al-Shifa.

Nou-născuții din Al-Shifa au fost puși pe paturi după ce au fost scoși din incubatoare, la începutul acestei săptămâni
Nou-născuții din Al-Shifa au fost puși pe paturi după ce au fost scoși din incubatoare, la începutul acestei săptămâni

Acesta susține că spune că militarii israelieni merg din cameră în cameră, etaj cu etaj, interogând pe toată lumea, atât personal, cât și pacienții, și sunt însoțiți de medici și vorbitori de arabă.

Persoanele strămutate care s-au adăpostit în complex au fost obligate să se aducă în curte, iar unele sunt supuse controalelor de securitate.

El adaugă că armata israeliană deține „controlul complet” și că nu au loc împușcături.

Reuters relatează însă că un medic de la spital a spus că focurile de armă din afara spitalului au forțat personal să stea departe de ferestre pentru siguranța lor.

La rândul său, armata israeliană susține că „teroriștii au fost uciși” înainte de intrarea militarilor în spital.

Relatările transmise de BBC și Reuters din spitalul Al-Shifa nu au putut fi verificate independent.

Ministerul de Externe al Iordaniei a publicat o declarație prin care condamnă Israelul pentru acțiunea sa militară în cadrul complexului spitalicesc al-Shifa. Iordania descrie acțiunea drept „o încălcare a dreptului internațional umanitar, în special a convențiilor de la Geneva din 1949 privind protecția persoanelor civile în timp de război”, transmite The Guardian.

Guvernul Iordaniei despre Israelul și responsabilitatea pentru siguranța civilă și a personalului medical care lucrează în spital.

Israelul susține că aduse incubatoare și mâncare pentru copii la Al-Shifa

Există zeci de copii în spital, care peste weekend-ul a fost scos din incubatoare, deoarece spitalul a rămas fără electricitate.


Ieri, după ce IDF a anunțat că va furniza incubatoare, șeful organizației caritabile Medical Aid for Palestinians a declarat că nu este nevoie de incubatoare, ci de combustibil pentru generatoarele care alimentează incubatoarele din spital.

Israelul nu a permis combustibilului să intre în Gaza de la luptele cu Hamas a izbucnit luna trecută, spunând că Hamas o va folosi militar.

Ce spune armata israeliană (IDF) despre intrarea în spitalul al-Shifa?

IDF anunță că desfășoară o operațiune militară în interiorul spitalului al-Shifa, transmit BBC și CNN. Ar fi vorba despre o „operațiune precisă și țintită” la spitalul Al-Shifa. Israelul pretinde că spitalul, cel mai mare din Fâșia Gaza, include un centru de comandă Hamas, o acuzație negată de oficialii spitalului și Hamas.

Sute de angajați și pacienți se află în interiorul Al-Shifa, potrivit celor mai recente rapoarte, împreună cu câteva mii de persoane care au căutat acolo adăpost. Directorul spitalului a declarat că situația era „catastrofală” înainte de raidul forțelor israeliene.

Un martor din interiorul al-Shifa a declarat pentru BBC că a văzut șase tancuri și peste 100 de soldați în interiorul complexului spitalicesc, în zona din jurul departamentului de urgență.

Hamas a declarat că a condamnat atacurile și a respins acuzațiile că ar avea un centru de comandă în spital. Organizația afirmă că aceste declarații „dau undă verde ocupației israeliene să comită noi masacre brutale care vizează spitalele”.

Câți oameni sunt în spitalul Al-Shifa?

The Guardian scrie, citând medici din spitalul al-Shifa că aproximativ 15.000 de persoane se adăposteau în al-Shifa sâmbătă, după ce alte câteva mii de oameni au fugit din calea luptelor și bombardamentelor.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat duminica că aproximativ 1.500 de persoane se adăpostesc în al-Shifa.

Miercuri, când IDF a anunțat că a intrat în spital, un medic din al Shifa a declarat pentru Al Jazeera că există 650 de pacienți în spital, dintre care 100 în stare critică.

El a spus că între 2.000 și 3.000 de persoane se adăpostesc la spital și că 700 de medici și administratori se află acolo.

OMS transmite că mutarea celor mai vulnerabili pacienți din spitalul al-Shifa eo „sarcină imposibilă”. Purtătorul de cuvânt al OMS, Margaret Harris, a spus la Geneva că lucrătorii din domeniul sănătății au făcut tot ce au putut pentru a continua, în condițiile în care spitalul a rămas fără energie electrică de sâmbătă și nu are suficient hrană și apă curată.

Negocieri la ONU pentru „pauze umanitare imediate extinse”

Consiliul de Securitate al ONU negociază o nouă rezoluție care cere „pauze umanitare imediate extinse” în întreaga Fâșie Gaza, dar nu face nicio mențiune despre o încetare a focului, relatează Associated Press.

Rezoluția, elaborată de Malta, cere ca „toate părțile” să respecte obligațiile care să revină în temeiul dreptului internațional.

Consiliul de Securitate a respins până acum patru rezoluții privind războiul.

Proiectul, văzut de AP, spune că pauzele ar trebui să fie „pentru un număr suficient de zile” pentru a deschide coridoarele umanitare și pentru a permite accesul neîngrădit al ONU, al Crucii Roșii și al altor lucrători umanitari. Aceștia ar urma să ofere resursele elementare de supraviețuire civilă din Gaza și să facă reparații esențiale de infrastructură.

Proteste ale familiilor ostaticilor israelieni

Familiile israelienilor ținuți ostatici de Hamas la începutul mărții un marș de cinci zile, de la Tel Aviv la Ierusalim. Ei cer guvernului să facă mai mult pentru a asigura eliberarea ostaticilor lor.

Prim-ministrul Beniamin Netanyahu este aspru criticat de rudele ostatice pentru că nu a făcut mai mult pentru a asigura eliberarea lor, în condițiile în care trupele israeliene avansează mai departe în Fâșia Gaza și regiunea este bombardată intens.

Mii de manifestanți s-au adunat marți la Washington pentru un „Marș pentru Israel” pentru a sprijini Israelul.
Mii de manifestanți s-au adunat marți la Washington pentru un „Marș pentru Israel” pentru a sprijini Israelul.

De asemenea, zeci de mii de demonstranți s-au adunat marți la Washington pentru a sprijini Israelul, a condamna antisemitismul și a cere eliberarea ostaticilor, transmite CNN. Liderul majorității din Senatul SUA, Chuck Schumer, și președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, au vorbit la evenimentul „Marșul pentru Israel”.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG