Linkuri accesibilitate

Activistul kazah Aidos Sadiqov a murit la două săptămâni după ce a fost împușcat la Kiev


Activistul anti-guvernamental kazah Aidos Sadiqov.
Activistul anti-guvernamental kazah Aidos Sadiqov.

Un activist politic kazah care a fost împușcat luna trecută în fața casei sale din Kiev a murit pe 2 iulie, a declarat soția sa marți dimineață.

Aidos Sadiqov, care a fost spitalizat la terapie intensivă de când a fost împușcat în urmă cu două săptămâni, a cedat în urma complicațiilor, a declarat Natalia Sadiqova într-o postare pe Facebook.

Suspecții sunt doi cetățeni kazahi, Altai Jakanbaev și Meiram Karataev. După tentativa de asasinat, aceștia au fugit în Moldova. La 22 iunie, Biroul Procurorului General din Kazahstan a declarat că Jakanbaev s-a predat poliției.

Sadiqov, care a câștigat un număr mare de adepți pe rețelele sociale în rândul kazahilor nemulțumiți, s-a mutat la Kiev în 2014, împreună cu familia sa, după ce autoritățile de la Astana au lansat o anchetă pentru calomnie împotriva Nataliei Sadiqova, jurnalistă la ziarul independent Respublika.

El a fost împușcat pe 18 iunie, în timp ce stătea în mașină, în fața clădirii în care locuia. Natalya, care se afla în mașină la momentul respectiv, nu a fost rănită.

„Timp de 13 zile, Aidos a luptat pentru viața sa în unitatea de terapie intensivă, dar un miracol nu s-a întâmplat. Moartea lui este pe conștiința lui Toqaev”, a spus Natalya Sadiqov, făcând referire la actualul președinte kazah, Qasym-Zhomart Toqaev.

La o zi după împușcare, poliția ucraineană a identificat doi bărbați kazahi drept atacatori și a declarat că aceștia au fugit în R.Moldova.

O săptămână mai târziu, procurorii ucraineni au declarat că solicită extrădarea celor doi bărbați și că au depus un mandat la agenția internațională de poliție, Interpol.

Autoritățile kazahe nu au comentat deocamdată vestea morții lui Sadiqov.

Anterior, un purtător de cuvânt al lui Toqaev declarase că Kazahstanul cooperează cu autoritățile ucrainene. Și procurorii kazahi au declarat că unul dintre cei doi bărbați căutați s-a predat poliției kazahe.

Înainte de a pleca în Ucraina, Sadiqov a condus o filială a unui partid politic de opoziție în regiunea sa natală Aqtobe din nord-vestul Kazahstanului.

Ulterior, el a jucat un rol esențial în eforturile de înființare a unui sindicat pentru lucrătorii de la Aktobemunaygaz, o companie petrolieră deținută de compania chineză de stat CNPC.

Soția unui jurnalist kazah spune că soțul său este în „stare gravă" după ce a fost împușcat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:01 0:00
Articol scris cu sprijinul relatării serviciului kazah al RFE/RL.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG