Linkuri accesibilitate

Actorul aflat pe locul 2 în cursa prezidențialelor din Ucraina: suspectat de relații cu Rusia


 Volodimir Zelensky
Volodimir Zelensky

Umbra Moscovei persistă asupra Ucrainei cu două luni înaintea alegerilor prezidențiale

Cunoscutul actor ucrainean Volodimir Zelensky, candidat în cursa pentru fotoliul prezidențial din Ucraina ar avea legături de afaceri cu trei companii de producție din Rusia. Potrivit investigațiilor Europei Libere, cele trei companii au avut o cifra de afaceri între 2014 si 2017 de 13 milioane de dolari, toate fiind înregistrate în Cipru. Zelensky, aflat pe locul al doilea în preferințele ucrainienilor, înaintea alegerilor prezidențiale, programate pentru 31 martie, după Iulia Timoșenko, a devenit cunoscut în special după ce a apărut într-un serial de televiziune de mare succes: „Sluga naroda” sau „Servitorul poporului”. Volodimir Zelensky a jucat rolul principal în această poveste televizată în care Vasyl Petrovych Holoborodko (Volodymyr Zelensky) era un profesor de istorie care câștigă alegerile prezidențiale, după ce scoate la iveală cât de mare e corupția în rândurile guvernului.

La 40 de ani, actorul de comedie, Volodimir Zelensky încearcă să iasă din rol și să intre în realitate. Este creatorul și directorul studiourilor Quarter 95, iar în noaptea de 31 decembrie 2018 a anunțat într-un spectacol tv că s-a decis să candideze pentru „a încerca să schimbe ceva în Ucraina”. Zelensky a mărturisit că și-a înregistrat Quarter 95 în Cipru, dar susține că nu a mai făcut afaceri cu firme rusești de la anexarea Crimeei în 2014.

Legăturile elitei politice și culturale cu Moscova sunt ceva obișnuit, fiind cumva justificate, până nu de mult, prin argumente istorice. După 2014, lucrurile păreau să se schimbe fiindcă Ucraina a pierdut Crimeea în favoarea Moscovei și are un conflict deschis la granița sa de Est în Donbas și Lugansk, unde potrivit informațiilor Rusia ar întreține războiul.

În același timp, opozitia il acuza si pe preseditele Petro Poroșenko că ar continua sa aibă afaceri in Rusia, deși acesta anunțase că și-a închis fabrica de ciocolata din Lipetsk încă din 2014. Favorita alegerilor prezidentiale din primavară este deocamdată fosta șefa a guvernului de la Kiev, Iulia Timoșenko, creditata de sondajele de opinie cu 12, 7 % , fiind la rândul ei suspectată de conexiuni cu Kremlinul. Actorul Zelensky ar avea 9 % și s-ar afla pe locul doi, iar Petro Poroșenko ar fi pe locul al treilea cu 8,6%.

XS
SM
MD
LG