Linkuri accesibilitate

Acuzații la Haga: Rusia fură Ucrainei resursele energetice și nu numai


Podul peste strâmtoarea Kerci, construit de Rusia
Podul peste strâmtoarea Kerci, construit de Rusia

"Rusia a construit un pod ilegal peste o strâmtoare internaţională" și a făcut ca navigaţia navelor către şi din porturile ucrainene să fie foarte dificilă, a spus adjuncta ministrului ucrainean de Externe în procesului internațional intentat de Kiev Moscovei.

Ceea ce face Rusia în Crimeea dovedește că la Moscova nu s-a schimbat nimic de pe vremea imperiului rus, a declarat marţi Olena Zerkal, adjuncta ministrului de externe al Ucrainei, la Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga: „Abordarea Rusiei se bazează pe naraţiunea imperială istorică pe care o predică conducerea. În versiunea realităţii prezentată luni de Rusia, nu s-a schimbat nimic de pe vremea imperiului rus".

Acest lucru explică de ce Rusia „crede că este singura care poate stabili regulile, ceea ce nu este adevărat", mai spune Olena Zerkal, citată de AFP.

Curtea Permanentă de Arbitraj judecă în această săptămână procesul intentat de Ucraina Rusiei în 2016. Kievul acuză Moscova de îngreunarea intenţionată a accesului în Marea Azov, unde navighează vase din ambele ţări. Din 2014, când a ocupat peninsula Crimeea, Rusia controlează Strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Azov de Marea Neagră.

Moscova a contestat luni, în prima zi a audierilor, competenţa CPA, susţinând că această instanţă nu poate stabili cărui stat îi revine suveranitatea asupra Crimeii.

Reprezentanta Ucrinei a declarat marţi că atitudinea părţii ruse dovedeşte "o lipsă totală de respect" faţă de legislaţia internaţională a mării: "Rusia a construit un pod ilegal peste o strâmtoare internaţională", punând în dificultate navigaţia tuturor navelor către şi din porturile ucrainene. În plus, a mai adăugat diplomata de Kiev, Rusia fură Ucrainei resursele energetice din zonele maritime şi nu permite accesul pescarilor ucraineni în apele în care au pescuit dintotdeauna.

Anul trecut, paza de coastă rusă a confiscat nave militare ucrainene care încercau să intre în Marea Azov şi a arestat 24 de marinari ucraineni, care sunt încă prizonieri; incidentul s-a soldat şi cu trei răniţi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG