Linkuri accesibilitate

Acuzat de hărțuire sexuală, guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a demisionat


Andrew Cuomo își susține în continuare nevinovăția
Andrew Cuomo își susține în continuare nevinovăția

Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a demisionat după ce o anchetă independentă a stabilit că a încălcat legislația federală și statală prin hărțuirea sexuală a mai multor femei.

„Cel mai bun mod în care pot ajuta acum este să fac un pas în spate”, a spus el marți, citat de BBC, susținându-și în continuare nevinovăția.

Demisia sa intră în vigoare în 14 zile. Puterea va fi apoi transferată adjunctei sale, Kathy Hochul.

„Nu aş vrea niciodată să fiu inutil în vreun fel. Şi cred că, date fiind circumstanţele, cel mai bun mod în care pot fi util este să mă retrag şi să las guvernul să revină la activităţile de guvernare. Deci, voi face acest lucru, deoarece sunt în slujba cetăţenilor şi trebuie să fac ceea ce este corect pentru ei", a afirmat Andrew Cuomo, citat de Axios.com.

Momentul anunțării demisiei
Momentul anunțării demisiei

Democratul s-a confruntat cu presiuni din partea propriului său partid pentru a demisiona inclusiv din partea președintelui Biden.

De ce a demisionat Cuomo?

Ancheta procurorului general al statului New York a constatat că Andrew Cuomo, în vârstă de 63 de ani, a hărțuit sexual 11 femei, inclusiv angajate ale statului. Cuomo a negat acuzaţiile, dar și-a cerut scuze pentru situațiile în care le-ar fi putut face pe unele dintre fostele sale colaboratoare să se simtă „neconfortabil".

Totul a început în 2020 după ce mai multe femei l-au acuzat public pe guvernator de abateri sexuale.

Ancheta a determinat mulți democrați proeminenți să se întoarcă împotriva lui Cuomo, inclusiv președintele Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi, liderul Senatului Chuck Schumer și cei doi senatori americani din New York.

Colegii săi democrați din New York, care controlează Camera Reprezentanților, și-au anunțat intenția de a-l pune sub acuzare. De altfel, Cuomo se confruntă cu anchete penale în mai multe state.

El spune că întregul scandal ar fi motivat politic și că demisionează tocmai pentru că „traiectoria actuală” a scandalului va genera luni de controverse, distrageri și-i „va costa pe contribuabili milioane de dolari”.

Cuomo a adăugat marți că acuzațiile i-au afectat relația cu fiicele sale.

El a relatat că a ascultat săptămâni întregi acuzațiile oribile care i-au fost aduse alături de ele și că le-a văzut expresia ochilor și a feței și că l-a „durut”, dar că le-a asigurat că nu a tratat niciodată și nici nu va trata vreodată o femeie fără respect.

După anunțul lui Cuomo, primarul orașului New York, Bill de Blasio, un critic al guvernatorului, a declarat că „a trecut timpul” pentru el. Secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a declarat reporterilor că Biden nici nu a mai vorbit cu vechiul său prieten de când a fost publicat raportul.

Ea a lăudat „femeile curajoase care s-au prezentat” pentru a-l acuza public pe Cuomo și a amintit că președintele Joe Biden a cerut demisia sa încă de săptămâna trecută.

Cine îl va înlocui

Kathy Hochul va deveni prima femeie guvernator al celui de-al patrulea cel mai populat stat american.

Kathy Hochul, înlocuitoarea lui Cuomo
Kathy Hochul, înlocuitoarea lui Cuomo

Femeia de 62 de ani din Buffalo s-a alăturat echipei guvernatorului în 2014.

Ea a lăudat gestul făcut de Cuomo și a spus că a făcut „ceea ce trebuie făcut”, susținând că e pregătită să preia conducerea statului.

Căderea lui Cuomo vine după ce imaginea sa a atins culmi de succes în primele zile ale pandemiei, în timp ce milioane de americani se acordau zilnic la briefing-urile sale televizate.

Este a doua oară în 13 ani când un guvernator al statului New York și-a dat demisia.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG