Linkuri accesibilitate

Jurnalist acuzat că a violat o colegă acum nouă ani. Bărbatul neagă și susține că au avut un „trecut comun”


Răzvan Baltăretu este acuzat de viol de o fostă colegă de breaslă. Bărbatul neagă.
Răzvan Baltăretu este acuzat de viol de o fostă colegă de breaslă. Bărbatul neagă.

Ediția de anul acesta a premiilor jurnalistice Superscrieri se închide cu un scandal. Jurnalista Adina Florea îl acuză pe unul dintre cei care au urcat pe scenă, Răzvan Băltărețu, că ar fi violat-o în urmă cu nouă ani. Bărbatul neagă acuzațiile și spune că în momentul invocat de Adina Florea erau într-o relație. În urma acuzațiilor, două redacții au renunțat la colaborarea cu Răzvan Băltărețu.

„Răzvan Băltărețu m-a violat în iulie 2015. Aveam 20 de ani. Viața mea nu a mai fost niciodată la fel”, a scris jurnalista Adina Florea pe pagina sa de Facbook, la câteva ore după ce au fost acordate premiile Superscrieri.

Jurnalista a atașat la postare o fotografie cu Răzvan Băltărețu, fost redactor șef al publicației Vice, care a primit un premiu pentru publicația între timp dispărută.

„S-a urcat peste mine și m-a violat în timp ce-i urlam «nu». Apoi a adormit în patul meu, iar eu am plecat să dorm pe malul Dâmboviței, în fața căminelor de la Grozăvești”, și-a continuat povestea jurnalista, care susține că are martori toți prietenii care de-a lungul anilor i-au ascultat povestea.

„Azi sunt suficient de puternică să o spun”, explică, în postare, Adina Florea, de ce abia acum a făcut publică povestea.

Europa Liberă a contactat-o pe Adina Florea pentru mai multe informații, dar jurnalista a refuzat să mai comenteze.

A declarat, însă, pentru G4Media de ce nu a depus plângere la acel moment, ea a răspuns:

„Simți că nu o să te creadă nimeni… eu l-am chemat în casă, până și maică-mea mi-a spus după ce i-am spus câțiva ani mai târziu – da ce viol e ăsta, când tu îl chemi în casă la tine. Pentru că suntem crescuți într-o asemenea cultură, de asta nu depunem plângere”.

Fosta ziaristă a povestit și cum s-au întâlnit. Răzvan Băltărețu îi corectase eseurile pentru admiterea la facultatea de jurnalism.

„După aia mi-a tot scris, ne-am văzut de câteva ori și atunci devenisem prieteni, eu țineam oarecum la el, adică mă interesa oarecum dar... am băut, a venit la mine în cameră, s-a suit peste mine, eu i-am zis «Nu» și el m-a violat și s-a culcat. Nu am depus plângere pentru că habar nu aveam ce să fac, adică nu știu câte fete de 20 de ani sunt în stare să depună plângere la poliție mai ales când sunt violate de un prieten în propria lor casă, nu e ca și cum te violează un străin pe stradă”, a povestit ea, pentru G4Media.

Răzvan Băltărețu neagă acuzațiile

Jurnalistul acuzat de viol a povestit pentru Europa Liberă că, în 2015, era într-o relație cu Adina Florea.

„Noi am avut un trecut comun, într-adevăr, într-o relație pe care n-am definit-o de comun acord ca fiind relație – care s-a întins pe mai multe luni, până în februarie 2016”, spune Răzvan Băltărețu.

„Momentul la care face referire – nu este singura dată când ne-am întâlnit. Nu am profitat eu în niciun fel de context. Noi ne știam, cred, de jumătate de an. Înainte am avut ieșiri în diverse grupuri de prieteni, și ai mei, și ai ei”, adaugă el.

Băltărețu spune că știe de acuzațiile pe care i le aduce acum Adina Florea încă din 2016. Le-ar fi discutat împreună și există și alți oameni care au aflat de acuzația de viol.

„I-am spus că în niciun moment nu a fost intenția mea de a o expune la o situație de așa natură și, dincolo de asta, are tot suportul meu să discutăm despre asta. Să înțeleg ce am făcut greșit. Am încheiat discuția, care a durat câteva ore, în niște condiții pe care le-aș putea caracteriza ca amiabile. Câteva luni mai târziu am devenit și colegi la Vice și am avut o relație profesională foarte bună”, susține Răzvan Băltărețu.

Jurnalistul explică de ce crede că Adina Florea a ales acest moment pentru a face publice acuzațiile.

„Pentru că e un moment de maximă expunere”, spune el.

La câteva ore după postarea Adinei Florea, redacțiile Hotnews și Pressone, la care Răzvan Băltărețu scria, au anunțat că renunță la colaborare.

„Răzvan Băltărețu colabora, ca freelancer, cu HotNews pe proiecte editoriale și comerciale. În timp ce urmărim derularea evenimentelor cu privire la acuzațiile grave privind comportamentul lui Răzvan Băltărețu, comunicăm că relația cu acesta a fost încheiată, cu efect imediat”, a transmis publicația.

Premiile Superscrieri: Redacția Vice – premiu onorific

Luni seara, Fundația Friends for Friends (FFF) a desemnat câștigătorii premiilor Superscrieri.

Un premiu onorfic a fost acordat publicației Vice, închisă la sfârșitul anului trecut. Premiul a fost ridicat de fostul redactor șef al publicației, Răzvan Băltărețu.

În postarea sa, Adina Florea acuză voalat organizatorii premiilor că știau de acuzații când Răzvan Băltărețu a urcat pe scena.

„Sper la un viitor pentru presa românească în care oamenii nu mai închid ochii la povești despre abuz doar pentru că nu sunt articulate”, a scris Adina Florea pe pagina sa de Facebook.

„Am aflat azi dimineață, după ce am văzut postarea Adinei. Nu, nu am avut nicio idee despre aceste acuzații”, spune Alexandra Cantor de la FFF, pentru Europa Liberă.

Și explică de ce premiul acordat redacției Vice va rămâne în continuare.

„Noi am acordat acest premiu onorific Redacției Vice România, în primul rând, nu lui Răzvan Băltărețu. A fost o decizie de a onora activitatea unei întregi redacții de-a lungul întregii sale existențe. A fost o redacție care a fost foarte multă vreme în peisajul media. Pur și simplu, am vrut să onorăm o redacție care a însemnat ceva în peisajul nostru mediatic și astăzi nu mai există”.

Imediat după ce Adina Florea și-a spus povestea pe Facebook, Fundația a postat un punct de vedere.

Fapta penală e prescrisă

Adina Florea spune în postarea ei că, din punct de vedere legal, fapta s-a prescris.

Nu a făcut, deci, plângere penală. Confirmă și acuzatul, Răzvan Băltărețu, care susține că nu a fost niciodată căutat pentru declarații. Și că nici în discuțiile dintre ei nu a apărut subiectul unei plângeri oficiale.

Avocatul Adrian Cuculis confirmă, pentru Europa Liberă, prescrierea faptei.

„Fapta de viol se prescrie după 8 ani, conform reglementărilor de la momentul săvârșirii faptei. În prezent o asemenea faptă este imprescriptibilă”, spune acesta.

Cum poate fi demonstrată după atâția ani? „Prin orice mijloace de probă”, spune avocatul.

„Un moment dintr-o relație poate fi interpretat total diferit de parteneri”

Partenerii pot interpreta diferit un anumit moment al relației lor, explică pentru Europa Liberă, psihologul Adriana Stanciu.

„Violul conjugal este foarte frecvent și nu doar în România, ci pe tot mapamondul, pentru că femeia cumva consideră de la sine înțeles că bărbatul are drepturi, are nevoi. Deci de aici se începe, de la această cultură foarte arhietipală masculină, că bărbatul are nevoi, femeia trebuie să presupună nevoilor”, spune ea.

Iar discuțiile ulterioare dintre cei doi, despre momentul respectiv, arată că nu există o reconciliere.

„Reconcilierile intervin și sunt de succes, în momentul în care amândoi își asumă jumătate din proces. Adică nu, amândoi se scuză. Unul acuză celălalt se scuză. Undeva reconcilierea nu s-a făcut corect undeva, întotdeauna în orice, în orice situație din aceasta care sigur este abominabilă, undeva ambii își au acordul cumva tacit”, spune psihologul.

Iar procesul de vindecare a unei victime a unui abuz e lung și complicat.

„Femeile care trec printr-un asemenea abuz sunt absolut rupte în tot ce înseamnă sexualitate. Pentru ele, sexualitatea nu mai înseamnă plăcere, bărbatul nu mai înseamnă un partener și au nevoie de foarte mult timp și atunci de foarte multe ori n-au acest context în care să poată vorbi public”, oferă o posibilă explicație psihologul la cei opt ani trecuți între momentul invocat de Adina Florea și cel în care a vorbit liber despre el.

Educația, problema principală în violența de gen

Un studiu al centrului Fillia, privind violența de gen, din 2023, arată că în percepția a 38% din români violul e o faptă mai puțin gravă dacă femeia a acceptat să intre în casa bărbatului.

Iar 31% cred la fel în cazul în care femeia e îmbrăcată provocator.

Este un fenomen care ține cumva de generațiile care nu au avut această pregătire sexuală, adică discuțiile între mamă și fiică nu au existat, explică psihologul Adriana Stranciu o parte din problemă.

„Foarte multe tinere au intrat în zona aceasta de început de viață sexuală sau început de relație cu un bărbat fără a avea fundamentele relației dintre un bărbat și o femeie. Ce poate să își permită un bărbat sau ce poate să-și permită o femeie. Care sunt tiparele acelea de agresor ce trebuie evitate și care sunt tiparele de atașament față de un agresor”, spune ea.

La fel și în cazul bărbaților care trebuie să înțeleagă exact ce înseamnă NU:

„Acel NU nu este întotdeauna înregistrat ca fiind NU. Asta e marea mare dificultate. Și de la acel NU, «să nu fiu atinsă» sau «nu doresc să am un act sexual cu tine» și până la a fi forțată nu e decât un pas”, adaugă psihologul.

#metoo - un scandal care a schimbat lumea

Mișcarea socială #metoo, lansată în 2006 de activista Tarana Burke, a scos la iveală de-a lungul anilor mii de cazuri de agresiune sexuală, peste tot în lume, și în toate mediile sociale.

Mișcarea este o campanie de conștientizare împotriva abuzului sexual, hărțuirii sexuale și a culturii violului, și în care oamenii vorbesc despre experiențele lor.

De la actori la președinți, oameni de afaceri sau personalități publice, toți au fost acuzați de fapte prezente sau trecute, de femei și bărbați deopotrivă care au căpătat curajul de a vorbi despre experiențele lor.

În multe dintre cazuri, agresorii au ajuns după gratii.

Cel mai cunoscut caz este al producătorului de la Hollywood, Harvey Weinstein.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG