Linkuri accesibilitate

Adina Florea și-a retras candidatura de la șefia Secției Speciale


Adina Florea s-a retras după mai multe încercări eșuate ale președintei CSM, Lia Savonea, de a o impune în fruntea secției de investigare a magistraților, pe care majoritatea din sistem vrea s-o desființeze
Adina Florea s-a retras după mai multe încercări eșuate ale președintei CSM, Lia Savonea, de a o impune în fruntea secției de investigare a magistraților, pe care majoritatea din sistem vrea s-o desființeze

Adina Florea, și-a retras candidatura din funcția de procuror șef al SIIJ. Potrivit unor surse judiciare, Florea ar fi renunțat la funcție la sugestia președintelui Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, al cărei mandat în fruntea Consiliului expiră în câteva săptămâni. Savonea a încercat de șapte ori până acum s-o impună pe Florea în fruntea Secției Speciale, însă s-a lovit de opoziția majorității membrilor CSM, care nu au asigurat cvorumul de ședință.

Motivul invocat de Adina Florea pentru retragerea din competiție nu este cunoscut oficial, procuroarea venită de la Constanța neputând fi contactată de Europa Liberă.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a confirmat informația. „În cursul zilei de astăzi, doamna procuror Adina Florea a formulat cerere de retragere a candidaturii din procedura numirii in funcția de conducere din cadrul Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, ca urmare a concursului susținut”, se arată într-un comunicat al CSM.

În urmă cu jumătate de an, Florea a trecut de interviul din fața Secției pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și a a fost admisă ca șef al secției de investigare a infracțiunilor comise de magistrați (SIIJ). Însă, candidatura ei nu a fost validată de plenul CSM. Mai multe ședințe ale plenului au fost boicotate de mai mulți membri ai Consiliului pentru a bloca validarea acesteia. Adina Florea nu a putut fi contactată.

La ultima ședință a CSM în care s-a discutat acest aspect, în octombrie 2019, votul în CSM a fost de 9 la 9.

După căderea guvernului Dăncilă, noul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat în conferință de presă că nu o va vota pe Florea la șefia SIIJ. ”Nu sunt deloc mulțumit de activitatea SIIJ și o vom aborda cu prioritate anul viitor. Vreau să iau pulsul sistemului judiciar. Am dreptul și obligația să știu ce se întâmplă în sistemul judiciar. Nu vreau să cer nici măcar o statistică de la SIIJ în acest moment pentru că nu vreau să creez presiuni. Statistici sunt și la CSM și pot cere și prin CSM. Am citit și eu un raport de țară și am văzut și eu ce au făcut pana azi. Au deschis dosar unui oficial care avea imunitate, ceea ce mi se pare spectaculos.”, declara pe 28 octombrie, ministrul justiției Cătălin Predoiu.

Retragerea Adinei Florea din procedura de numire în fruntea Secției Speciale de investigare a magistraților se petrece în plin proces de consultare a instanțelor și parchetelor privind oportunitatea desființării acestei structuri înființate de guvernul PSD pentru investigarea exclusivă de către un parchet cu superputeri a procurorilor și judecătorilor. Consultarea este deschisă de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, care a spus că dorește aplicarea recomandărilor UE și Comisiei de la Veneția, adică, desfiițarea acesteia. Forurile europene consideră că o astfel de secție este menită să știrbească independența magistraților.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG