Linkuri accesibilitate

Adina Florea, aleasă șefa controversatei Secții Speciale. Cine sunt candidații care au dat examen în fața CSM


Fostul șef al Secției, Gheorghe Stan, a plecat judecător la CCR, la propunerea PSD.
Fostul șef al Secției, Gheorghe Stan, a plecat judecător la CCR, la propunerea PSD.

Trei candidați pentru conducerea Secției Speciale de investigare a magistraților trebuiau să fie intervievați marți de CSM, după ce Gheorghe Stan a fost numit judecător la Curtea Constituțională. Printre ei, și procurorul militar Bogdan Pîrlog, care dorește desființarea Secției. El nu s-a prezentat.

UPDATE. Procuroarea Adina Florea a obținut nota 9,86, fiind urmată de Sorin Iasinovschi (8,85) și Bogdan Pîrlog (3,25), potrivit CSM.

Procurorii Adina Florea, Sorin Eugen Iasinovschi şi Bogdan Ciprian Pîrlog sunt cei trei procurori dintre care CSM a ales marți noul șef al Secției Speciale. Bogdan Pîrlog nu s-a prezentat la audiere, motivând că este în concediu.

După ce inițial secția de procurori a CSM i-a respins candidatura procurorului militar Bogdan Pîrlog, pe motiv că nu îndeplinea vechimea necesară de 18 ani ca procuror, plenul CSM i-a admis contestația și l-a lăsat să participe la concurs.

Printre obiectivele declarate ale lui Pîrlog, procurorul care a stat la baza dosarului penal privind protestul de la 10 august 2018 și intervenția brutală a Jandarmeriei, se numără desființarea Secției Speciale și predarea tuturor dosarelor preluate de aceasta parchetelor de unde au fost luate.

Pîrlog s-a ales și cu o cercetare disciplinară din partea Inspecției Judiciare, condusă de Lucian Netejoru, proaspăt reconfirmat pe funcție de CSM, după o plângere făcută chiar de Secția Specială, pentru șefia căreia Pîrlog candidează.

Adina Florea, care în prezent este adjuncta Secției, a declarat că nu a fost niciodată aservită politic. Reamintim că la interviul susținut pentru șefia DNA, Florea a declarat că nu a fost niciodată ”independentă”.

„Niciodată, în toată activitatea profesională, nu am fost aservită politic. Activitatea mea s-a desfăşurat în interesul legii şi cu respectarea legii, astfel cum de altfel mi-am jurat şi am jurat când am intrat în această profesie. (...) Am fost un procuror independent şi sunt un procuror independent indiferent de ceea ce se vehiculează în spaţiul public. Niciodată nimeni nu a încercat, nici măcar nu a încercat, să îmi inducă vreo idee cu privire la ceea ce aş fi putut să desfăşor în activitatea practică pe care am derulat-o din punct de vedere profesional”, a declarat Adina Florea, în faţa Comisiei de concurs din CSM.

Există suspiciuni că Adina Florea este cea care i-a furnizat fostului consilier al Vioricăi Dăncilă, Darius Vâlcov, protocolul secret încheiat între Parchetul General și SRI. Vâlcov este urmărit penal pentru publicarea acestui document secret.

La intrarea în sediul CSM, procurorul Sorin Iasinovschi a fost întrebat de jurnalişti dacă îşi asumă şefia unei structuri de parchet controversate.

Secția Specială este criticată „pentru că nu este bine cunoscută” și că „este vitală pentru sistemul de justiţie”, iar procurorii selectați aici au un „standard de calitate” mai ridicat decât la DNA, a spus Iasinovschi.

„Nu ştiu dacă sunt mulţi, eu cred că sunt puţini. Haideţi să vedem câţi magistraţi sunt în ţară şi câţi au contestat. Sunt cei care nu s-au informat suficient. Un magistrat informat corect nu ar avea motive să conteste această secţie”, a mai precizat Iasinovschi, conform Agerpres.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG