Linkuri accesibilitate

Adina Sădeanu, scenarista Spy/Master, serialul inspirat de Pacepa: A fost fascinant „să forțăm” spionii să ajungă la un adevăr personal


Scenarista Adina Sădeanu, despre serialul românesc Spy/Master: „Lumea spionilor e relevantă azi și înseamnă putere”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:28 0:00

Scenarista Adina Sădeanu în studiul Europa Liberă. Serialul românesc Spy/Master are premiera în data de 19 mai, pe HBO Max. O poveste cu spioni din vremea Războiului Rece.

Adina Sădeanu, scenarista Spy/Master, primul serial românesc nominalizat vreodată la Berlinală și inspirat din viața gen. Ion Mihai Pacepa, vorbește despre cum i-a venit ideea filmului și despre încercarea de a depăși dualitatea personajului principal, inclusiv prin povestea de familie.

Spy/Master este o miniserie de spionaj, o poveste inspirată din viața lui Ion Mihai Pacepa, o poveste care se derulează în perioada Războiului Rece. Fostul general de Securitate a dezertat în Statele Unite în 1978, provocând furia dictatorului Nicolae Ceaușescu.

Serialul Spy/Master îl are însă în centru pe Victor Godeanu, un personaj fictiv interpretat de Alec Secăreanu. Totuși, ca și în realitate, Godeanu este mâna dreaptă a lui Nicolae Ceauşescu şi cel mai important consilier al acestuia.

Secretul personajului Godeanu? Este agent dublu şi trebuie să fugă din România în SUA pentru a rămâne în viaţă.

Cum s-a născut ideea Spy/Master?

Adina Sădeanu, creatoarea inițială a poveștii, a fost aplaudată la scenă deschisă la Festivalul de Film de la Berlin, alături de întreaga echipă. Își aduce aminte pentru Europa Liberă de momentele trăite. A scris scenariul alături de Kirsten Peters, o scenaristă din Germania. Filmul este o producție HBO.

„E o ușă pe care am deschis-o cu toții, e o muncă de echipă aici. Sigur, am deschis-o eu, în sensul în care ideea a fost a mea. Poate că e o ușă pentru toți cei care cred că nu se poate să faci un serial de genul ăsta, o poveste românească și, de fapt, să aibă o anvergură internațională. Totul pleacă întotdeauna de la o idee. Și s-au deschis foarte, foarte multe uși”, mărturisește aceasta.

Scenarista spune că a fost pasionată dintotdeauna de filmele și cărțile de spionaj. A fost mereu fascinată de spioni și s-a întrebat „cum trăiesc, cum se trezesc ei dimineața, având această viață dublă, cum se uită în oglindă cu minciunile pe care le spun, inclusiv membrilor de familie”.

A lucrat 10 ani în presă și a avut ocazia să întâlnească oameni „din zona de intelligence”: „A fost interesant și fascinant. Sunt o specie aparte, cu ghilimelele de rigoare. Și întotdeauna mi-am dorit să scriu, a apărut această ocazie, concursul Cinemascop, în 2020, organizat împreună cu HBO, am spus că ăsta e momentul. Concursul a durat patru luni și am reușit”.

„Am întâlnit la un moment dat un om care trăise ca spion, lucrase în perioada Războiului Rece, îl cunoscuse și pe Pacepa și trăise în Franța. Un om care avea în spate o întreagă istorie, care de fapt nu era a lui. Și erau trimiși astfel de oameni special ca să păcălească Vestul. Existau foarte multe feluri în care cele două tabere se infiltrau reciproc din dorința de a obține informații sau de a reduce din puterea celeilalte, din puterea adversarului”, explică Sădeanu.

De ce-ai alege meseria asta, care vine la pachet cu riscul de a-ți pierde viața?

„E puterea, e o formă de putere pe care o ai atunci când știi că tu deții cu mult mai multe informații decât cel din fața ta, când știi că poți să-l manipulezi, când știi că practic poți să faci aproape orice cu viața lui”, crede scenarista.

Așteptările din partea publicului din România

„Cred că unii probabil o să dea cu piatra și unora o să le placă”, spune aceasta pe șleau.

De ce-ar da cu piatra? „Încă există păreri diferite despre perioada aceea a istoriei, despre felul în care Ceaușescu era sau nu era cu adevărat o fisură în zid. El câștigase notorietate, fusese cu patru luni înainte să fugă Pacepa, la Casa Albă, unde a fost primit de Jimmy Carter, a fost lăudat de Jimmy Carter. Și, atunci, aici, există încă discuții în ce măsură asta era de fapt un joc, un fel de mega-operațiune, dacă vrei, a Moscovei ca să păcălească Vestul, că Ceaușescu este un om pe care te poți baza și în felul ăsta, de fapt, ei controlau din spate totul”, explică aceasta.

Despre semnalul tras de anumiți specialiști că s-ar încerca în prezent reabilitarea comunismului, mai ales cel din anii ‘80, spune că nu avem ce să reabilităm: „A fost un regim totalitar, dictatorial. Există mărturii, există documente. Ce să reabilităm? E o lume bazată pe frică. Poate că trăim într-o lume în care ar fi util să nu uităm lucrurile astea, să nu uităm ce înseamnă și ce face un regim totalitar unor oameni, minților, sufletelor unor oameni”.

E relevantă azi lumea spionilor? „Da, este relevantă, a fost dintotdeauna. Poate astăzi, cu atât mai mult, cu cât trăim într-o lume în care devine din ce în ce mai greu să faci distincția clară între adevăr și minciună”, crede Adina Sădeanu.

Radio Europa Liberă, în Spy/Master

În anii ‘80, Radio Europa Liberă difuza fragmente din cartea de memorii a fostului consilier principal al lui Ceaușescu, Ion Mihai Pacepa, ‘Orizonturi roșii’. În ce măsură Europa Liberă a inspirat echipa serialului?

„În partea de research pe care am făcut-o, am găsit referințe la Europa Liberă și mi-a fost de ajutor lucrul ăsta. Există chiar și o scenă în film în care folosim arhivă pe care am obținut-o de la Europa Liberă. Am citit în dosarele CNSAS lucruri pe care nu le știam înainte și tot procesul prin care el a fugit”, spune Adina.

Ce-a reprezentat Europa Liberă în acei ani? „Am creat în film și-o scenă în care auzim Europa Liberă. Era oxigen. Europa Liberă era oxigen și era paiul care îi ținea pe mulți în viață”, susține scenarista.

Spy/Master are premiera în data de 19 mai, pe HBO Max.

  • 16x9 Image

    Adriana Nedelea

    Adriana Nedelea este jurnalistă și trainer dicție. Lucrează în presă de aproape 18 ani. Numai în televiziune are o experiență de peste 12 ani, în redacțiile Digi24 și Realitatea TV. În prezent, colaborează cu Europa Liberă România pentru realizarea de interviuri pe teme de actualitate. 

    A absolvit masterul Terapia logopedică în procesele de comunicare, Facultatea de Psihologie, Universitatea București. Este licențiată în Jurnalism și Științele Comunicării.

XS
SM
MD
LG