Linkuri accesibilitate

Adina Vălean a fost acceptată de Ursula von der Leyen comisar european


Adina Vălean va ajunge comisar european la Transporturi
Adina Vălean va ajunge comisar european la Transporturi

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a acceptat-o pe Adina Vălean, europarlamentar PNL, pentru funcția de comisar european din partea României. Vălean va primi portofoliul Transporturilor, alocat de la început României.

România a trimis azi două propuneri pentru postul de comisar european- europarlamentarii Siegfried Mureșan și Adina Vălean. Imediat după primirea propunerilor oficiale, Ursula von der Leyen a avut interviuri atât cu Adina Vălean, cât și cu Siegfried Mureșan.

„România a transmis, miercuri, pe 6 noiembrie, două propuneri de candidați pentru postul de comisar european. Ambii au avut interviuri cu președintele-ales și s-au descurcat bine. Președintele-ales a decis ca Adina Vălean să preia portofoliul Transporturilor”, potrivit purtătorilor de cuvânt din echipa Ursulei von der Leyen.

Despre Adina Vălean, oficialii europeni citați spun că „este un europarlamentar experimentat, care a fost deja președintele comisiei ENVI (Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară) și este în prezent președintele comisiei ITRE (Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie). În cariera sa a acumulat experiență pe subiectele asociate portofoliului Transporturilor”.

De asemenea, ei mai precizează că Adina Vălean a fost raportor al „Mecanismului pentru Interconectarea Europei”, prin care este susținută infrastructura în domeniul transporturilor, energiei și serviciilor digitale, iar „prin acest proiect a lucrat la sisteme de conectare a vehiculelor și reducere a emisiilor de dioxid de carbon”.

Chiar astăzi este de așteptat ca Parlamentul European să primească toate documentele necesare pentru a fi trimise la comisia JURI, care va verifica potențiale conflicte de interese ale candidaților României, Franței și Ungariei. Audierea în Comisia JURI este programată pentru 12 noiembrie.

Premierul Ludovic Orban spus înaintea ședinței de guvern de azi, că, în conformitate cu prevederile legale, va trimite către președinții celor două camere ale Parlamentului solicitarea de a organiza audieri în comisiile de specialitate.

Liderul socialiștilor din PE, Iratxe García (reprezentantă a Spaniei) a avertizat-o pe Ursula von der Leyen, în cadrul unei discuții care a avut loc marți seara, că este vorba despre două aspecte care generează nemulțumire, potrivit politico.eu.

Socialiștii europeni reclamă faptul că echilibrul de gen promis de Ursula von der Leyen deja a fost destabilizat, pentru că Franța a înlocuit-o pe Sylvie Goulard cu un bărbat, Thierry Breton. În cazul în care ar fi acceptat Siegfried Mureșan comisarul din partea României, viitoarea Comisie Europeană ar avea 16 bărbați și doar 11 femei.

Dincolo de egalitatea de gen, socialiștii din PE, al doilea grup ca mărime din legislativul de la Bruxelles (după Popularii Europeni, de unde provine și von der Leyen), sunt nemulțumiți și de dezechilibrul politic din cadrul CE cauzat de schimbarea puterii de la București. Astfel, în locul unui comisar numit de PSD, România va fi reprezentată acum de un liberal, membru al Popularilor Europeni.

Cine este Adina Vălean

Adina Vălean are 51 de ani și este soția fostului lider al PNL Crin Antonescu.

Ea este președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie a Parlamentului European începând cu iulie 2019, din partea Grupului Partidului Popular European (PPE) . Este membru al Parlamentului European din 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană. Adina Vălean a fost deputat în legislatura 2004-2008, aleasă pe listele PNL, iar în 30 noiembrie 2007 a demisionat pentru a ocupa locul de deputat în Parlamentul European.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG