Linkuri accesibilitate

Deputatul Nicu Fălcoi: Aleșii din comisiile de Apărare și control al serviciilor pot primi secrete de stat deși nu au certificate ORNIS


Deputatul Nicu Fălcoi, membru al Comisiei de Apărare a Camerei Deputaților, spune că nu există voință politică pentru adoptarea unor noi legi ale Apărării și securității naționale. Vechile legi nu permit Armatei să acționeze promt și să pregătească noi rezerviști.

Deși România are mare nevoie de noi legi ale Apărării, inclusiv pentru a respinge dronele străine care periodic, intră în țară, Parlamentul nu poate vota încă aceste acte normative. Până la finalul mandatului actualului Parlament mai sunt două luni și jumătate.

Majoritatea legilor apărării, dar și cele care vizează alte domenii ce țin de siguranța națională, sunt vechi de două sau trei decenii.

Deputatul USR Nicu Fălcoi, membru al Comisiei de Apărare a Camerei Deputaților, spune la one2one că Guvernul nu a trimis nici acum cele patru proiecte de legi necesare pentru ca militarii să se poată pregăti mai bine și interveni în caz de nevoie.

Deputatul USR Nicu Fălcoi crede că nu există voință politică pentru votarea acestor legi. De profesie pilot militar, Fălcoi crede că adoptarea unor noi legi ale Apărării va cădea în sarcina viitorilor parlamentari, aleși pe 1 decembrie.

În aceste condiții, militarii vor mai rămâne cel puțin câteva luni fără mijloacele legislative care să le permită să doboare drone care intră ilegal în România fără aprobarea ministrului Apărării.

Nicu Fălcoi atrage atenția că una dintre legile Apărării, cea privind pregătirea populației pentru apărare, se află de doi ani în etapa de avizare de către ministere.

Fălcoi este și membru al Comisiei speciale a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra Serviciului de Informaţii Externe. El explică la one2one de ce parlamentarii nu pot exercita de fapt acest control civil, dar și cum înalții demnitari evită să ceară informații de la serviciile secrete.

În această calitate, el dezvăluie că parlamentarii din comisiile de Apărare și de control asupra serviciilor de informații nu sunt verificați de autoritățile statului pentru a se ști dacă e bine sau nu să aibă acces la cele mai înalte secrete ale României. Ca atare, aleșii din aceste comisii nu au certificate emise de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG