Linkuri accesibilitate

Administrația Biden începe procesul recâștigării încrederii NATO


Președintele Joe Biden va încerca reconstruirea relației cu aliații din NATO.
Președintele Joe Biden va încerca reconstruirea relației cu aliații din NATO.

Miniștrii apărării din țările NATO se întâlnesc, virtual, miercuri și joi, într-o reuniune în care administrația Biden pregătește primii pași spre reconstruirea relațiilor cu NATO, afectate de politica externă promovată de Donald Trump.

Este de așteptat ca reprezentanții Pentagonului să sublineze clar delimitarea noii administrații americane de politica și atitudinea promovate de Donald Trump, care au afectat în mod serios relațiile cu numeroși lideri ai țărilor NATO.

Surse citate de Reuters spun că reprezentanții SUA vor folosi reuniunea miniștrilor apărării pentru a începe ce se așteaptă a fi un proces prelungit de recâștigare a încrederii aliaților europeni. Jon Biden va aborda ulterior, în 19 februarie, problemele securității internaționale la o ediție virtuală a Conferinței de Securitate de la München.

Pentru a sublinia noua atitudine pozitivă a administrației Biden față de aliați, Casa Albă a publicat un clip video cu discuția telefonică pe care noul președinte american a avut-o cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la sfârșitul lui ianuarie. Joe Biden menționează în prima intervenție că intenționează să se consulte cu Stoltenberg și cu alianții în toate chestiunile de interes comun.

Cei doi au stabilit să coopereze pentru pregătirea Reuniunii NATO care va avea loc anul acesta la Bruxelles și în care liderii statelor membre ar dori să ia decizii care să întărească puterea Alianței.

Atitudinea Rusiei, implicațiile de securitate ale ascensiunii Chinei, problema schimbărilor climatice și pandemia de COVID, au fost printre temele discutate de cei doi.

Problema contribuțiilor financiare a statelor membre la politica de apărare comună rămâne o temă de dezbatere. A fost, de altfel, una dintre principalele critici formulate frecvent și în termeni vehemenți, de cele mai multe ori considerați total lipsiți de diplomație, de Donald Trump la adresa aliaților.

La discuțiile din această săptămână de la Bruxelles, se așteaptă ca miniștrii apărării să atingă problema celor două procente din bugetele apărării pe care țările membre s-au angajat să le aloce pentru apărare. Se pare că Germania, Italia și Spania nu vor fi în măsură să respecte termenul de 2024 pentru a atinge acest nivel, dar e de așteptat ca atitudinea administrației Biden să fie una mai înțelegătoare decât cea a predecesorului său.

Viitorul Afganistanului

Un subiect cheie al reuniunii va fi situația din Afganistan. Joe Biden a anunțat deja că SUA verifică măsura în care acordul cu talibanii este respectat de aceștia. Potrivit acordului, forțele străine ar urma să părăsească Afganistanul în luna mai, în schimbul unor garanții de securitate din partea militanților.

În ciuda lansării discuțiilor de pace dintre autoritățile afgane și talibani, în septembrie, în Qatar, violențele din țară s-au amplificat, iar secretarul general al NATO a spus că talibanii trebuie să facă mai mult în vederea respectării acordului cu SUA. Situația tensionată din Afganistan pune problema unei părăsiri prea rapide a țării.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG