Linkuri accesibilitate

Adrian Mlădinoiu, fostul aghiotant și șofer al lui Liviu Dragnea, nu mai are bursă pentru doctoratul de la Facultatea de Filosofie


Liviu Dragnea, presedintele PSD, secondat de aghiotantul său, Adrian Mladinoiu, în spate, cu telefonul, la un termen din dosarul Referedumului, 23 nov 2015
Liviu Dragnea, presedintele PSD, secondat de aghiotantul său, Adrian Mladinoiu, în spate, cu telefonul, la un termen din dosarul Referedumului, 23 nov 2015

Bursa doctorală a lui Adrian Mlădinoiu va fi redistribuită unui alt doctorand, potrivit deciziei conducerii Universității București, potrivit declarației purtătorului de cuvânt al Universității, Mirabela Amarandei.

Oficialul universității a declarat, pentru Europa Liberă, că decizia a fost luată în luna mai, la cerea lui Mlădinoiu, și se va aplica începând, cel mai probabil, din iulie.

Adrian Mlădinoiu, fostul aghiotant al lui Liviu Dragnea și actual secretar de stat la SGG, a fost admis ca doctorand la Facultatea de Filosofie a Universității București. Mlădinoiu a fost omul de încredere al lui Liviu Dragnea, a cărui biografie nu indică nicio legătură cu filosofia.

Se pare că decizia Universității bucureștene a fost luată chiar în ziua verdictului de condamnare la închisoare a lui Liviu Dragnea, pe 27 mai, potrivit unor surse de la Facultatea de Filosofie. În decizie a contat, spun aceleași sjurse, și faptul că Adrian Mlădinoiu nu a dat pe la facultate și nu a respectat termenele pentru demararea tezei de doctorat.

Europa Liberă a scris în aprilie despre bursa de la stat, de aproximativ 1.000 de lei pe lună, după ce informația fusese publicată inițial de Gabriel Liiceanu, într-un articol, pe contributors.ro, în care filosoful deplângea complicitățile la care s-a ajuns între politică și lumea academică.

Fără bursă, Mlădinoiu va avea venituri din slujbele pe care le deține la stat, obținute în 2017, în epoca PSD-ului condus de Liviu Dragnea. Este secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului, cu o indemnizație de 72.820 lei/an, este membru în Consiliul de Administrație al CNAIR (unde se mai află și șeful cancelariei premierului, Costin Mihalache), cu o indemnizație de 31.505 lei/an. Mlădinoiu este și membru în Consiliul de Supraveghere și Îndrumare al Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), cu o indemnizație de 31.505 lei anual. Din iulie, va avea, așadar, 135.830 lei/an.

Adrian Mlădinoiu a fost admis la cursurile doctorale de la Filosofie în luna septembrie a anului trecut, potrivit informațiilor Europei Libere, cu nota zece, cu bursă. Conducătorul de doctorat este decanul Facultății de Filosofie, Romulus Brâncoveanu, născut în Teleorman.

Fostul aghiotant și șofer al lui Liviu Dragnea a fost evaluat de o comisie formată din decanul Brâncoveanu, Valentin Mureșan, specialist în etica lui Platon, Aristotel și Kant, Adrian Paul Iliescu, specialist în Wittgenstein și filosofie politică, Gheorghiță Geană, cu o carieră în antroplogie culturală, și Constantin Stoenescu, autor al unor lucrări de epistemologie și filosofia științei. Se pare că teza sa de doctorat va fi în domeniul globalizării, după cum au declarat surse din mediul academic. Comisia care l-a notat cu 10 are specializarea filosofie politică, morală și etică profesională. Tema, globalizarea.

Cariera lui Adrian Mlădinoiu a explodat în momentul în care a devenit omul de încredere al lui Liviu Dragnea. Ascensiunea lui Dragnea a devenit și scara pe care a urcat fostul ofițer SPP, cu o formare exclusiv militară și sportivă până când a devenit doctorand de filosofie. Despre drumurile lui Adrian Mlădinoiu și ale lui Liviu Dragnea, despre afacerile și demnitățile publice pe care le-au avut, puteți citi într-o investigație a Europei Libere din luna aprilie.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

XS
SM
MD
LG