Linkuri accesibilitate

Adrian Zuckerman: Alegerile au pus distanță între națiune și „baronii-tâlhari"


ROMÂNIA -- Ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman
ROMÂNIA -- Ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman

Alegeri locale de la finalul lunii septembrie a oferit o nouă distanță între națiune și „baronii-tâlhari roșii" care au manipulat legea pentru a-și umple buzunarele, în detrimentul poporului român, a afirmat ambasadorul Statelor Unite în România, Adrian Zuckerman, cu ocazia unui discurs susținut la Forumul Institutului Aspen de la București.

Diplomatul a lăudat „viziunea și calitățile de lider ale președintelui Iohannis și ale membrilor guvernului premierului Orban", precum și modul în care România a gestionat pandemia de COVID-19.

„Poporul român continuă să se elibereze din cătușele moștenirii corupte lăsate în urmă de regimul comunist. În urmă cu doar două săptămâni, am fost martorii unui proces electoral care a continuat să pună distanță între națiune și baronii-tâlhari roșii care au manipulat legea pentru a-și umple buzunarele, în detrimentul poporului român, pe care au fost aleși să îl deservească. România continuă să ia măsurile necesare pentru a atrage investițiile străine care îi sunt necesare pentru a-și revendica locul care îi revine de drept în fruntea unei Europe revigorate! Este foarte clar că România este deschisă negocierilor, dar nu este de vânzare!", a afirmat Adrian Zuckerman.

El le-a mulțumit autorităților române pentru „efortul neîncetat de a asigura atât crearea unei Românii de excepție, cât și de a menține pacea și securitatea".

„Dumneavoastră făuriți legăturile care aduc Statele Unite și România mai aproape ca niciodată", a adăugat ambasadorul american.

Lupta României cu pandemia de coronavirus a fost evidențiată de către diplomatul american.

„România a gestionat criza generată de acest virus cu rigurozitate și cu hotărârea fermă de a-și proteja cetățenii, câștigându-și astfel respectul Statelor Unite și al altor aliați din lume. A trimis ajutoare și personal medical în țările vecine și în Statele Unite - vă mulțumesc! Armata română a fost în fruntea coordonării eforturilor acestei națiuni, prin crearea și furnizarea de tărgi și aparate de ventilare și dând dovada de spirit de conducere. Lumea întreaga a văzut o națiune care lupta să își salveze cetățenii și în același timp își asuma locul care îi revine de drept, de lider în regiune și de forța care va contribui la conturarea lumii moderne, renăscute, în care trăim. Orice țară ar fi mândră să se numească prieten și aliat al României, cu siguranța Statele Unite se mândresc cu acest lucru!", a afirmat Zuckerman.

În opinia sa, pe măsură ce SUA și România își revin din această perioadă incredibil de dificilă, este mai evident ca niciodată ca cele doua națiuni își influențează reciproc viitorul.

„Suntem norocoși să avem astfel de aliați de baza în aceste vremuri", a subliniat ambasadorul american.

Adrian Zuckerman afirmă că România și-a regăsit vocea furată de comuniști și este acum membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană și în NATO și protejează flancul sudic.

„În cei șaisprezece ani de la aderarea la Alianță, România a evoluat de la un stat care primea ajutoare în materie de securitate la o entitate care exportă securitate și o forță redutabilă în cele mai periculoase teatre de operațiuni ale lumii. Prin Comandamentul multinațional de divizie Sud-Est, Unitatea de Integrare a Forțelor NATO și o Brigadă Multinațională complet operațională, România își respectă partea de înțelegere și face chiar mai mult. Scutul antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu, care contribuie la protejarea Europei de amenințarea rachetelor balistice și recenta achiziționarea a primei din cele șapte baterii de rachete „Patriot” atestă faptul că România este pregătită să se apere și să îi apere pe aliații săi", a adăugat ambasadorul american.

XS
SM
MD
LG