Linkuri accesibilitate

Adrian Zuckerman: Ne alăturăm angajamentului Ministrului Justiției de a combate criminalitatea cibernetică


Adrian Zuckerman, Ambasadorul SUA la București și Cătălin Predoiu, ministrul român al Justiției
Adrian Zuckerman, Ambasadorul SUA la București și Cătălin Predoiu, ministrul român al Justiției
  • „Ne alăturăm angajamentului Ministrului Justiției de a combate criminalitatea cibernetică. Organizațiile criminale au exploatat actuala pandemie Covid-19 pentru a-i ataca pe cetățeni. Faptele lor ilegale și imorale nu vor rămâne fără răspuns. Lucrând împreună cu ministrul Predoiu, vom face tot ce putem pentru a-i aduce în fața justiției. În acest sens, nu oprim doar infractorii, ci contribuim la asigurarea sănătății și siguranței comunităților noastre”, a spus Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA la București, joi, la webinarul „Infracțiuni contra proprietății intelectuale și criminalitatea cibernetică în timpul Pandemiei Covid-19”.

Evenimentul a fost organizat de Departamentul de Stat pentru Justiție al Statelor Unite, Oficiul American pentru Patente și Mărci, Interpol și Ambasada SUA la București.

Seminarul, desfășurat în sistem de videoconferință, a reunit peste 60 de reprezentanți ai ICHIP (International Computer Hacking and Intellectual Property), HSI (Homeland Security Investigations), HMI (Homeland Security Investigations), U.S. Food and Drug Administration, precum și a altor instituții guvernamentale ale Statelor Unite, alături de Interpol, Europol și Consiliul Europei.

Din partea română au participat reprezentanți ai DIICOT, DCCO, DNA, Poliția economică, Parchetului General, Parchetelor de pe lângă Curțile de Apel, Poliția judiciară și Poliția de frontieră.

„Așa cum am menționat cu alte ocazii anterioare, inclusiv recent, cooperarea dintre Ministerul Justiției și Ambasada SUA la București este o piatră de temelie în strategia noastră de acțiune împotriva criminalității interne și internaționale. Această strategie este în acord cu Parteneriatul strategic dintre România și Statele Unite ale Americii. De asemenea, vreau să transmit recunoștința mea personală Ambasadorului SUA, Adrian Zuckerman, pentru sprijinul acordat eforturilor noastre de îmbunătățire a aplicării legii, a cooperării judiciare internaționale și a statului de drept în țara noastră și la nivel internațional”, a spus ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Ministrul a salutat colaborarea cu Statele Unite ale Americii în problemele referitoare la cooperarea internațională în materie penală, în domeniul extrădării și a transferului persoanelor condamnate.

„În toate aceste domenii, autoritățile române și americane lucrează zilnic umăr la umăr și folosesc pe deplin mijloacele de comunicare accelerate. Rezultatele sunt tangibile și dovedesc încă o dată valoarea Parteneriatului srategic cu SUA, inclusiv în zona justiției”, a spus Predoiu.

„Ne confruntăm cu cea mai dificilă perioadă de după cel de-al Doilea Război Mondial; trebuie să luptăm cu un inamic invizibil, un virus care a infectat și ucis atât de mulți oameni în întreaga lume. (...) Internetul creează un potențial enorm de dezvoltare în toate domeniile, am aflat acest lucru cu mulți ani în urmă. Cu atât mai mult în aceste zile, când distanțarea fizică nu înseamnă distanțare socială ci, dimpotrivă, internetul este una dintre soluțiile noastre de a comunica. Pe de altă parte, această facilitate a venit cu un cost: natura globală a rețelei și complexitatea sa uriașă constituie provocări pentru aplicarea legii pretutindeni în lume. Este timpul să fim în alertă și să ne asigurăm că internetul nu va deveni un loc de joacă pentru infractori cibernetici și hackeri, care încearcă să beneficieze de nevoia noastră sporită de a utiliza internetul în contextul pandemiei. În urmă cu câteva zile, în România a existat un avertisment public despre un virus „virtual” care preia controlul aplicațiilor de internet banking. Este evident că trebuie să cooperăm și să schimbăm informații despre astfel de atacuri”, a mai spus Cătălin Predoiu.

„De asemenea, trebuie să protejăm rețeaua de asistență medicală, medicii și facilitățile noastre sanitare. Acesta nu este un exercițiu ipotetic, ținând cont de faptul că la începutul lunii aprilie, Interpol a lansat un avertisment potrivit căruia atacatorii cibernetici vizează instituțiile medicale critice cu atacuri de ransomware. Trebuie să facem tot posibilul pentru a proteja sectoarele noastre cele mai vulnerabile - medicale, energetice, bancare - și toate celelalte care ar putea fi considerate critice. Infractorii nu iau pauze și încearcă să beneficieze de această situație regretabilă. Eforturile noastre combinate trebuie să contracareze acțiunile lor și să ne ajute să câștigăm nu numai lupta împotriva COVID, ci și împotriva atacurilor informatice care încearcă să obțină un câștig ilicit în timpul situațiilor de urgență”, a mai spus ministrul român al Justiției.

XS
SM
MD
LG