Linkuri accesibilitate

Adrian Zuckerman: România este o insulă de libertate înconjurată de o mare numită Gazprom


Romania, ambasadorul american la București, Adrian Zuckerman

Ambasadorul american la București, Adrian Zuckerman, a participat joi la începerea lucrărilor la conducta submarină din cadrul proiectului de dezvoltare gaze naturale Midia – MGD, dezvoltat de compania Black Sea Oil and Gas, parte a grupului Carlyle Energy.

Cu această ocazie, diplomatul american a salutat „unul din cei mai importanți pași făcuți de România pentru dezvoltarea resurselor sale de gaze naturale din Marea Neagră" și pentru „realizarea securității energetice a Europei".

„Doi investitori de renume mondial susțin proiectul: grupul Carlyle, prin intermediul Carlyle International Energy Partners Fund (CIEP) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Aceasta este o altă etapă importantă în economia României. Felicit BSOG și contractorii săi pentru perseverență și pentru realizarea acestor proiecte semnificative, în ciuda provocărilor create de pandemie. Acest proiect este un pilon cheie al parteneriatului strategic SUA-România", a afirmat Adrian Zuckerman în discursul său la evenimentul de inaugurare a conductei.

Ambasadorul american a reamintit că subiectul consolidării cooperării energetice bilaterale a fost unul din principalele subiecte abordate în cadrul vizitei oficiale a președintelui Iohannis la Casa Albă de la finalul lui 2019.

România și Statele Unite au o poziție comună de respingere a proiectului Nord Stream 2, gazoduct care va lega Rusia prin Marea Baltică de Germania, pentru a opri dependența Europei de gazul rusesc.

„Rusia își pune în practică planul de a domina și controla piețele de energie din Europa Centrală printr-o rețea de infrastructură. Moscova folosește gazul natural pentru a șantaja politic și a constrânge guvernele vulnerabile din această regiune. Seduce politicienii lacomi și produce oligarhi miliardari pentru a-și răspândi influența în toată Europa - de la cele mai mari economii ale continentului până la cele mai mici și mai slabe țări", a subliniat ambasadorul american.

Adrian Zuckerman a arătat că Moscova își folosește resursele energetice drept o armă în lupta geopolitică.

„A tăiat tranzitul de gaze prin Ucraina pentru a amenința piețele care depind de acesta și sprijină conducte precum Nord Stream 2 pentru a lipsi Ucraina de venituri publice vitale. Forțează guvernul Moldovei și pune bunăstarea oamenilor săi în pericol în timpul iernii, când lipsa de gaz ar însemna o moarte sigură pentru mulți. În Grecia, partenerii Rusiei s-au îmbogățit extrem de mult și încearcă să își extindă rețeaua și influența în întreaga regiune", a acuzat demnitarul american.

În schimb, România rămâne, potrivit afirmațiile oficialului american, „o insulă de libertate" în toată această regiune dominată de către influența Gazprom.

„Din punct de vedere al resurselor de gaze, România este o insulă de libertate înconjurată de o mare numită Gazprom. Astăzi sunt mândru să stau alături de BSOG și de mulți alții care au lucrat pentru a păstra acest bastion împotriva acestor forțe. Tentaculele Moscovei se întind în Ucraina, Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Grecia și Turcia – unde economiile naționale și relațiile comerciale se bazează în mod periculos pe gazul rusesc", arată Adrian Zuckerman.

Ambasadorul american a mai subliniat nevoia de a îmbunătăți climatul de afaceri și investițional al României pentru a atrage mai multe investiții și a lăudat coordonarea realizată de premierul Orban în dezvoltarea gazelor onshore și offshore.

„Statele Unite își mențin angajamentul de a sprijini securitatea națională a României, care se bazează pe securitatea sa energetică. BSOG va juca un rol semnificativ în producerea de gaze naturale și în contribuția la securitatea energetică regională. Acest proiect are nevoie de încredere și de angajament reciproc – atât din partea țarii, cât și a investitorului. România și-a arătat angajamentul față de o infrastructură strategică menită să diversifice sursele de gaze naturale, inclusiv conducta Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA) precum și conducta care va alimenta gazul din instalația de tratare a gazelor de pe teritoriul BSOG în sistem. America și poporul american vă sprijină și apreciază fiecare reușită pe care o atingeți în călătoria renașterii românești. Azi, BSOG nu doar inaugurează o conductă. Această conductă este o infrastructură esențială pentru garantarea prosperității viitoare a României, a securității acestei națiuni și a vecinilor săi", a încheiat ambasadorul american.

Conducta submarină din cadrul proiectului de dezvoltare gaze naturale Midia – MGD va aduce gaze în România din platoul continental al Mării Negre, investiţia ridicându-se la aproximativ 500 milioane euro.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG