Linkuri accesibilitate

AEP: 18.981.242 alegători înscrişi în Registrul electoral. 18.764 de tineri votează pentru prima oară


18.981.242 este numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 31 octombrie, cu 2.012 mai puţini faţă de ultima informare realizată la sfârşitul lunii septembrie, a anunţat Autoritatea Electorală Permanentă.

Pe 30 septembrie figurau în Registrul electoral 18.983.254 alegători români, potrivit unui comunicat al AEP transmis marți Agerpres.

Diferența ar fi determinată de operaţiunile făcute de primari în Registrul electoral aferent unităţilor administrativ-teritoriale, a importurilor de date de la Direcția Generală de Pașapoarte (DGP) şi Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD).

În luna octombrie, la nivelul primăriilor au fost radiate din Registrul electoral 26.275 persoane care au murit, 108 persoane cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege sau care au fost puse sub interdicţie.

De asemenea, 133 persoane și-au redobândit drepturile electorale.

18.764 de persoane au împlinit 18 ani, aceştia fiind înscrişi în Registrul electoral din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.

Conform sursei citate, datele importate de la Direcţia Generală de Paşapoarte în datele de 1 octombrie şi 21 octombrie relevă că au intrat în evidenţe 4.496 alegători noi, iar un număr de 96 alegători nu mai figurează în Registrul electoral, ca urmare a decesului sau pierderii cetăţeniei.

Ca urmare a importului de date de la DEPABD, au apărut 1074 alegători noi care au împlinit vârsta de 18 ani înainte de data de 1 octombrie 2020.

Din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, un număr de 18.237.521 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 743.721 au domiciliul în străinătate şi sunt posesori de paşaport CRDS, mai precizează sursa citată.

Potrivit Legii nr. 208/2015, Registrul electoral este un sistem informatic naţional de înregistrare şi actualizare a datelor de identificare a cetăţenilor români cu drept de vot şi a informaţiilor privind arondarea acestora la secţiile de votare. Registrul electoral este structurat pe judeţe, municipii, oraşe, comune, pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în tară. Persoanele autorizate să efectueze operaţiuni în Registrul electoral cuprinzând cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziţie, conform legii.

XS
SM
MD
LG