Linkuri accesibilitate

Democrație fără alegeri și cu încălcarea legii. Președintele AEP: „Nu știm cine trebuie să inițieze alegerile parțiale”


Ministrul de Interne, Lucian Bode (stânga), și premierul Ciucă ar fi trebuit să se asigure că legea este respectată, iar alegerile parțiale sunt organizate la termen. Imagine generică cu premierul și ministrul de Interne.
Ministrul de Interne, Lucian Bode (stânga), și premierul Ciucă ar fi trebuit să se asigure că legea este respectată, iar alegerile parțiale sunt organizate la termen. Imagine generică cu premierul și ministrul de Interne.

Statul român se află într-o situație incredibilă: Guvernul ar fi trebui să organizeze alegeri în 50 de comunități rămase fără primari, dar instituțiile nu știu cine ar trebui să inițieze procedura. Termenul legal pentru alegeri era de 90 de zile de la vacantarea postului. A fost încălcat.

Data organizării alegerilor pentru funcţia de primar se stabileşte de Guvern, la propunerea autorităţilor cu atribuţii în organizarea alegerilor pe baza solicitării prefectului.

Acestea se organizează în termen de maximum 90 de zile de la expirarea termenului, scrie în Codul Administrativ aprobat în 2019. Este legea care ar trebui să ghideze autoritățile în procesul electoral.

Fostul primar al Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat în dosarul Colectiv. El a mai fost și primar al Sectorului 4.
Fostul primar al Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat în dosarul Colectiv. El a mai fost și primar al Sectorului 4.

Pe 12 mai 2022, primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru infracțiunea de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizațiilor de funcționare pentru clubul Colectiv.

Primarul a ajuns la Rahova direct din scaunul de edil. Dacă legea era respectată, pe 9 octombrie, Guvernul ar fi trebuit să organizeze alegerile parțiale în Sector. Alegerile nu au avut loc, iar Executivul nu a stabilit vreo dată pentru alegerile din București.

Găsiți lista celor 50 de localități la finalul articolului.

Prefectul Capitalei, Toni Greblă, fost senator PSD și judecător la Curtea Constituțională, susține că și-a îndeplinit toate atribuțiile care îi revin și a informat, în termenul prevăzut de lege, Autoritatea Electorală Permanentă.

„Legea prevede atribuțiile fiecărei instituții. Prefectura trimite documentele Autorității Electorale Permanente și Guvernului. Asta am făcut, mi-am îndeplinit toate obligațiile prevăzute de lege și nu am nimic să îmi reproșez” a declarat prefectul Greblă pentru Europa Liberă.

Toni Greblă a scăpat de acuzațiile DNA, iar în prezent ocupă funcția de prefect al Capitalei.
Toni Greblă a scăpat de acuzațiile DNA, iar în prezent ocupă funcția de prefect al Capitalei.

Documentele ajunse la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) de la prefectură nu au avut ca rezultat organizarea alegerilor parțiale. AEP a informat mai departe Guvernul despre situația vacantării unor posturi de primari, dar nu a inițiat sau propus o dată pentru organizarea alegerilor parțiale.

Ultima informare plecată de la AEP către Guvern a fost pe 11 octombrie 2022. Precedenta era din vara acestui an.

Președintele Autorității a declarat pentru Europa Liberă că instituția pe care o conduce nu are atribuții în a propune date pentru organizarea alegerilor locale parțiale, ci doar pentru alegerile generale.

„Autoritatea Electorală Permanentă nu are competența de a iniția proiecte cu alte autorități în domeniul electoral pentru că nu sunt delimitate care sunt aceste autorități din domeniul electoral. AEP nu are competența de a iniția hotărârile de guvern pentru alegerile parțiale”, a subliniat Florin Mitulețu-Buică, președintele AEP, pentru Europa Liberă.

Președintele AEP: Nu știm cine inițiază organizarea alegerilor partiale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:46 0:00

În Codul Administrativ se prevede la articolul 160 că propunerea către guvern vine din partea „autorităților cu atribuții în organizarea alegerilor”, fără să apară sintagma explicită Autoritatea Electorală Permanentă.

Președintele AEP afirmă că în România nu se știe cine ar trebui să inițieze procedura pentru organizarea alegerilor parțiale. El spune că a semnalat această anomalie legislativă din 2019, dar ea nu a fost corectată în Ordonanța de Urgență privind Codul Administrativ.

„Trebuie stabilită competența în sarcina unei autorități care să poată iniția acest proces. Noi nu avem drept de inițiativă”, a fost poziția conducerii Autorității Electorale Permanente.

Potrivit lui Mitulețu-Buică, pentru a se organiza alegeri, legea trebuie modificată în Parlament. Până atunci, nu se pot organiza alegerile pentru Primăria Sectorului 5 și celelalte primării care și-au pierdut edilii.

Liderii Coaliției ar fi trebuit să se asigure că alegerile parțiale sunt organizate conform legii. PNL și PSD dețin majoritatea în Parlament și ocupă cele mai importante poziții ministeriale.
Liderii Coaliției ar fi trebuit să se asigure că alegerile parțiale sunt organizate conform legii. PNL și PSD dețin majoritatea în Parlament și ocupă cele mai importante poziții ministeriale.

În ultima informare către Guvern, AEP a cerut Palatului Victoria să comunice data la care intenționează să organizeze alegerile locale parțiale. În cazul acestui tip de alegeri, Guvernul are obligația de a stabili data scrutinului cu 35 de zile înaintea votului. AEP subliniază că sunt întrunite condițiile pentru organizarea alegerilor parțiale pentru funcția de primar în 50 de localități.

Plângeri penale pe numele lui Ciucă, Bode, Greblă și Mitulețu

Alexandru Dimitriu (USR) a anunțat că a dat în judecată Guvernul, Ministerul de Interne și Autoritatea Electorală Permanentă pentru a fi obligați să emită Hotărârea de Guvern care să stabilească data alegerilor pentru primăria Sectorului 5. Dimitriu a fost desemnat de USR candidatul formațiunii pentru această poziție.

Totodată, reprezentatul USR a depus o plângere penală împotriva premierului Nicolae Ciucă, ministrului de Interne Lucian Bode, prefectului capitalei, Toni Greblă, și președintelui AEP, Constantin Mitulețu-Buică, pentru abuz în serviciu.

Documentul a fost depus la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Dacă alegeri nu sunt, nu este democraţie. Guvernul PSD-PNL a devenit un pericol pentru democraţie şi calcă în picioare dreptul la vot al cetăţenilor”, a declarat Ludovic Orban, potrivit Agerpres.

Președintele Forța Dreptei a anunțat că a dat în judecată Guvernul pentru că nu a organizat alegeri, nerespectând democrația și legea.

Precedente periculoase: guvernele Ponta și Boc au încălcat și ele legea

Guvernul Boc a încălcat legea privind organizarea alegerilor parțiale prin depășirea termenelor, dar a cedat în cele din urmă și a organizat scrutinul. Când se afla în opoziție, Victor Ponta, actualul președinte al Pro România și fost premier, îl amenința pe premierul de la acea dată, Emil Boc, cu plângeri penale.

Președintele Pro România, Victor Ponta, îl acuza pe Emil Boc că nu organizează alegeri parțiale, dar după ce a devenit premier a repetat modelul predecesorului său.
Președintele Pro România, Victor Ponta, îl acuza pe Emil Boc că nu organizează alegeri parțiale, dar după ce a devenit premier a repetat modelul predecesorului său.

Din postura de premier, Victor Ponta a încălcat și el legea privind organizarea alegerilor parțiale. Încălcarea legii a fost dovedită în mai multe decizii ale instanțelor din România.

Reprezentanți PNL au fost cei care au dat în judecată guvernul Ponta, iar judecătorii de la Cluj au motivat într-un proces că guvernul Ponta a făcut „exces de putere” prin neorganizarea alegerilor parțiale.

USR cere demiterea președintelui AEP

USR a depus o solicitare în Parlament, la Birourile Permanente Reunite, pentru demiterea lui Constantin Mitulețu-Buică din fruntea AEP. Liderii USR susțin că șeful AEP este trimis în judecată din decembrie 2021. În cazul trimiterii în judecată, președintele AEP ar trebui să își piardă funcția, potrivit legii.

„În acest moment, eu, președintele AEP nu am nicio calitate în nicio bază procesuală în nicio instanță din România. Am văzut informarea din Parlament, eu, în calitate de președinte, nu am vreo calitate în dosarele la care se făcea referire. A fost anulată toată procedura legală din dosare și trimisă înapoi la parchet”, a declarat președintele AEP pentru Europa Liberă.

Autoritatea Electorală Permanentă precizează, într-un comunicat, că ordonanța de efectuare a urmării penale față de Constantin-Florin Mitulețu Buică a fost suspendată în iunie 2022, iar cauza a fost restituită la parchet.

Sorin Grindeanu despre scenariul anticipatelor și guvernare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:10 0:00

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG