Linkuri accesibilitate

AEP: Organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă


Alegerile locale ar trebui să aibă loc la finalul lunii iunie
Alegerile locale ar trebui să aibă loc la finalul lunii iunie

Alegerile locale nu pot avea loc în vara acestui an, iar organizarea parlamentarelor spre finalul anului are un grad mare de incertitudine, susține Autoritatea Electorală Permanentă într-o scrisoare înaintă președintelui Iohannis, premierului și președinților celor două camere ale Parlamentului.

Document Autoritatea Electorală Permanentă
Document Autoritatea Electorală Permanentă

„Dacă alegerile locale ar avea loc în data de 28 iunie 2020, hotărârile Guvernului, necesare pregătirii și organizării acestora, ar trebui să intre în vigoare cel mai târziu în data de 13 aprilie 2020”, se arată în scrisoarea trimisă de AEP.

„Organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă, iar asupra datei alegerilor parlamentare, care ar trebui să aibă loc la finalul anului, planează un grad mare de incertitudine”, subliniază Autoritatea Electorală Permanentă.

Document AEP
Document AEP

AEP dă exemplul mai multor state care au decis amânarea unor scrutine:

  • Austria și Marea Britanie – alegerile locale
  • Canada – alegerile provinciale și municipale, alegerile parțiale și referendumul local
  • Franța – turul doi al alegerilor locale
  • Cehia – alegerile parlamentare parțiale
  • India – alegerile pentru Consiliul Statelor
  • Spania – alegerile regionale în Galicia și Țara Bascilor
  • Elveția – votul popular federal și mai multe alegeri municipal
  • 13 de state americane – alegerile locale, alegerile primare prezidențiale și alte tipuri de scrutine.

În continuare, Autoritatea Electorală Permanentă propune și un proiect de lege prin care mandatul primarului și cel al președintelui de Consiliu Județean se prelungesc de drept pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență până la depunerea jurământului de către primarul, respectiv președintele de Consiliu Județean, nou-ales.

Alegerile pentru noul primar, respectiv șef de Consiliu Județean, „se organizează în cel mult 6 luni de la data încetării stării de mobilizare, de război, de asediu, sau de urgență, după caz”. Același lucru este valabil și pentru alegerile pentru Consiliul Local și Consiliul Județean.

Potrivit aceluiași proiect de lege, mandatele consilierilor locali și județeni sunt și ele prelungite pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență, până când noile consilii sunt legal constituite.

În ultimele zile, mai mulți liderii politici au avansat ideea amânării alegerilor locale. Posibilitatea amânării a fost menționată sau susținută de partide precum PSD, USR sau UDMR.

Întrebat pe 15 martie despre eventualitatea amânării alegerilor, premierul Ludovic Orban a declarat că este prematur să avem astfel de discuții acum.

XS
SM
MD
LG