Linkuri accesibilitate

Afacerea apartamentul în Bulgaria


Țețka Țaceva, ministra Justiției din Bulgaria

O anchetă realizată de site-ul de investigații Bivol, partener oficial al Wikileaks, este pe cale de a provoca cel mai mare scandal politic din Bulgaria în ajunul alegerilor europarlamentare din 26 mai.

Investigația jurnalistică scoate la iveală achiziționarea unor apartamente de lux de 240-315 metri pătrați în cartierul rezidențial „Iztok”, de către unii lideri ai partidului GHERB, la prețuri de 4-5 ori sub cele ale pieții. Numărul doi în GHERB, ex-ministrul de interne Țvetan Țvetanov, ministrul justiției Țețka Țaceva, ex-ministrul culturii Vejdi Rașidov și adjunctul de ministru al sportului d-na Vania Koleva, nașa a lui Țvetanov, au plătit cu între 627 și 800 de euro metrul pătrat într-un bloc premiat pentru cea mai frumoasă clădire a anului 2018.

Apartamentul lui Țvetanov are un lift propriu care duce la cele două garaje subterane ale familiei. În cartierul respectiv firma de construcții „Artex” practică în relațiile cu clienții prețuri între 2600 și 3500 de euro pe metrul pătrat

Numărul doi în GHERB a calificat acuzațiile drept un atac cu caracter electoral, lipsit de baze legale.

Președintele Rumen Radev a declarat că afacerea apartamentul lovește în încrederea alegătorilor în clasa politică și în statalitatea. El a adresat un apel Seviciului național de securitate (DANS) și procuraturii să intre în perimetrul puterii care până acum a fost ocolit cu mare atenție de ambele instituții.

„Este greu de crezut, a spus Radev, că noua Comisie anticorupție constituită și controlată de Țvetanov va ancheta afacerile imobiliare dubioase ale patronului său.”

Președinta PSB Kornelia Ninova a amintit că în ultimul său raport anual Departamentul de stat american a criticat lipsa de reforme și de rezultate în combaterea corupției și crimei organizate în Bulgaria.

Într-un raport Comisia europeană constată că 2/3 din semnalele către Serviciul de securitate națională pentru transferuri dubioase care privesc oameni politici.

Ninova a adresat un apel primului ministru Boiko Borisov să acționeze în vederea clarificării afacerii apartamentul.

„Puterea face servicii și mușamalizează neregulile unor firme, primind în schimb cadouri”, a spus Ninova.

În apărarea lui Țvetanov a sărit liderul ultranaționalist Volen Siderov – „Nu vă uitați la apartamente. Este mult mai importantă activitatea diplomatică a lui Țvetanov. Parca îl vâd pe Henri Kisinger în anii 70”, a declarat liderul partidului „Ataka”, partener la guvernare al centriștilor din GHERB.

Partidul turc care pe hărtie este de opoziție, dar sprijină cele mai importante inițiative ale guvernului refuză deocamdată să comenteze afacerea apartamentul.

XS
SM
MD
LG