Linkuri accesibilitate

Procurorii antimafia anchetează Afacerea Nordis pentru constituire de grup infracțional organizat și delapidare


Procurorii Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism București (DIICOT) s-au autosesizat în urmă cu un an și anchetează in rem afacerea Nordis, scrie G4Media care citează surse judiciare.

Începerea urmăririi penale in rem presupune cercetarea faptelor și nu a persoanelor. Atunci când există bănuiala rezonabilă că o persoană a săvârșit infracțiunea ce face obiectul urmăririi penale, se dispune continuarea urmăririi penale in personam, persoana dobândind calitatea de suspect.

Deputata PSD Laura Vicol și-a depus demisia marți din funcția de președinte al Comisiei Juridice a Camerei Deputaților după o investigație publicată de Recorder privind afacerea imobiliară Nordis, condusă de soțul ei.

Publicația a scris despre „afacerea unui clan politico-imobiliar cu conexiuni la cel mai înalt nivel” la care asociat principal este Vladimir Ciorbă, soțul Laurei Vicol.

În demisia transmisă președintelui Camerei Deputaților, Laura Vicol spune că a decis să demisioneze din cauza „jocurilor nedrepte și de o gravitate fără precedent îndreptate împotriva” ei.

În articolul „Schema Nordis. Mașinăria de făcut bani a celui mai puternic clan politico-imobiliar”, jurnaliștii de la Recorder au scris despre o afacere imobiliară structurată ca o schemă piramidală promovată ca cel mai spectaculos proiect imobiliar din România.

Sute de oameni au fost păgubiți cu milioane de euro care ar fi intrat în conturile dezvoltatorului imobiliar, scrie publicația online.

Nordis și-a făcut o campanie agresivă de marketing, a cumpărat reclame și emisiuni la TV, pagini întregi în publicații scrise, articole în presa online. Proiectul imobiliar a fost promovat prin accesarea emoțională a unor simboluri naționale: Marea Neagră, munții Carpați, o țară la standarde occidentale, spun jurnaliștii.

„În toate apăreau machetele unor viitoare construcții de lux și se vorbea despre marea privită prin pereți de sticlă sau despre munții admirați dintr-un jacuzzi încălzit, cu un pahar de șampanie în mână.”

În capcana Nordis au căzut vedete, sportivi renumiți care și-au asociat imaginea cu proiectele sale imobiliare. Nordis a încheiat un parteneriat cu Federația Română de Fotbal și și-a trecut numele pe tricourile arbitrilor din Liga 1.

Sute de români și-au cumpărat apartamente și, în schimbul unei reduceri de preț, au acceptat să le plătească în avans, semnând doar o promisiune de vânzare, relatează jurnaliștii de la Recorder.

Legile românești le permit dezvoltatorilor imobiliari să încaseze în avans chiar și 100% din valoarea apartamentelor, chiar dacă acestea nu au fost construite încă.

De asemenea, dezvoltatorii nu au obligația să încheie asigurări care i-ar putea despăgubi pe clienții păgubiți și nici nu au vreo restricție în cheltuirea banilor încasați.

Legile care ar trebui modificate pentru a evita fraudele imobiliare ar trebui să treacă de șefa, acum demisionară, a Comisiei Juridice, Laura Vicol, soția asociatului principal Vladimir Ciorbă, scriu jurnaliștii Recorder.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG