Linkuri accesibilitate

Afacerea „Ursul” | Cine a livrat figurinele de 25.000 de euro din Sectorul 1


Figurinele din iarbă artificială se găsesc în Parcul Elisabeta Rizea, din Sectorul 1
Figurinele din iarbă artificială se găsesc în Parcul Elisabeta Rizea, din Sectorul 1

Administrația Domeniului Public Sector 1 din București a plătit 25.000 de euro pentru patru figurine sub formă de urși care provin din Marea Britanie.

Firma Zetin Serv SRL este societatea care a furnizat parcurilor din Sectorul 1 figurinele acoperite cu gazon artificial. Exponatele au costat fiecare între 14.500 de lei și 40.000 de lei, semnificativ mai mult decât prețul cu care pot fi achiziționate din Marea Britanie, unde costă între 500 și 3.000 de euro.

Contractul dintre instituția publică și societatea comercială a fost încheiat în 2019 și a fost dezvăluit de noul primar de la Sectorul 1, Clotide Armand. Europa Liberă a consultat documentul prin care administrația locală s-a ales cu cele patru figurine din iarbă artificială. Este vorba de un urs panda gigant în poziție șezut (aprox. 2 metri înălțime), urs mare în picioare (2,25 de metri înălțime), urs panda somnoros (aprox. 110 cm înălțime) și un urs mic în poziția șezut (aprox. 125 de centimetri).

Contractul

Din înțelegerea contractuală cu Administrația Domeniului Public Sector 1 reiese că Zetin Serv a primit suma de aproape 100.000 de lei, plus TVA. În total, în jur 25.000 de euro.

Figurinele în formă de urs au fost expuse în Parcul Elisabeta Rizea, de lângă Casa Presei Libere.

Cei patru urșii din iarbă artificială pe care administrația publică din Sector 1 a plătit 25.000 de euro
Cei patru urșii din iarbă artificială pe care administrația publică din Sector 1 a plătit 25.000 de euro

„Urs panda somnoros - 14.500 lei, urs panda mâncând - 14.500 lei, urs mare în picioare - 38.000 lei, urs panda așezat (mâncând) - 40.153 lei.Așa arată câteva din investițiile realizate de fosta conducere de la Administrația Domeniului Public Sector 1. De asta este importantă reorganizarea. Să nu mai achiziționăm urși panda somnoroși la prețuri astronomice și să ne ocupăm cu adevărat de spațiile verzi și domeniul public”, a precizat pe 5 martie primarul Sectorului 1.

Contractul a fost semnat în luna iulie 2019, fapt confirmat și de reprezentanta Zetin Serv SRL, Alina Beatrice Zanfir. „Noi le-am adus atunci, dar cei de la primărie au spus că le pun mai întâi într-un parc pe lângă zona Bazilescu. Apoi au spus că nu le mai pun acolo, că le fură oamenii. Mă bucur că acum acestea sunt expuse”, ne-a transmis Zanfir.

În contract se precizează că Zetin Serv nu este producătorul figurinelor și că ele pot avea o altă origine decât România. De fapt, instalațiile provin din Marea Britanie, de la compania EasiGrass.

„Furnizorul se obligă să furnizeze și să monteze figurinele din iarbă artificială pentru Administrația Domeniului Public Sector 1 în conformitate cu obligațiile asumate de către furnizor prin oferta comercială și caietul de sarcini, reglementările legale în vigoare, precum și în termenul stabilit prin prezentul contract”, se precizează în contract.

Administrația se obliga în schimb să achite suma încă de la emiterea facturii. Perioada de garanție a figurinelor este de 24 de luni, adică până în vara acestui an.

EasiGrass din Londra, compania care creează aceste figurine oferă o garanție de zece ani pentru produsele sale, conform site-ului propriu de prezentare.

Originea urșilor

Zetin Serv este administrată oficial de Adriana Zamfir, mama Alinei Beatrice Zanfir. Cea din urmă și-a arogat, în discuțiile cu Europa Liberă, rolul de reprezentant al societății. Potrivit termene.ro, în trecut, administrator și asociat unic al societății a fost și tatăl Alinei Beatrice, Marian Zanfir.

Alina Beatrice Zanfir mai are o firmă, Palm Evol, prin care își promovează figurinele din iarbă artificială. Afacerile sale sunt în domeniul amenajării spațiului verde și al grădinilor.

În anul 2019, când a fost încheiat contractul cu Primăria Sector 1, cifra de afaceri a Zetin Serv a explodat până la peste 1,7 milioane de lei. Până în 2016, cifra de afaceri nu a trecut de 400.000 de lei pe an. Zetin Serv se prezintă pe internet sub denumirea de Aza Boutique.

Alina Beatrice Zanfir reprezintă prin firmele sale o societate din Londra specializată în figurine din iarbă - EasiGrass Company Ltd, deținută de trei frați britanici. Femeia reprezintă, de altfel, și filiala EasiGrass din România.

„Da, le-am adus din Marea Britanie, ele sunt făcute acolo”, ne-a confirmat aceasta.

Prețul unui urs somnoros e mai mare în România

Alina Beatrice Zanfir nu a vrut să spună cât a costat figurinele pe care le-a achiziționat din Marea Britanie. A invocat că nu își aduce aminte. Ne-a precizat însă că sunt „destul de scumpe” pentru că și manopera este scumpă.

În Marea Britanie aceste figurine acoperite cu gazon artificial și mochetă artificială costă între 500 și maximum 3.000 de euro, ne-a explicat un reprezentant al unei firme de specialitate. Ceva mai scumpă este instalația pe care se montează gazonul artificial, ne-a transmis specialistul, care realizează și el figurine asemănătoare.

Manopera este destul de ușoară, în maxim trei zile un muncitor termină de pus gazonul artificial pe instalație. „Prețul gazonului artificial e de maximum 70 de euro per metru pătrat, la un urs de doi metri jumătate înălțime nu se folosește mai mult de 6-7 metri pătrați de gazon artificial”, ne-a mai precizat acesta.

Prețul final al figurinei este stabilit de materialul din care este realizată instalația, dacă e din lemn, costul total nu trece de o mie de euro, dacă e din dintr-o altă compoziție se poate ajunge și la un preț final al produsului de 2.000 de euro, poate 3.000 de euro.

Reprezentanții EasiGrass din Londra nu ne-au răspuns la întrebările legate de prețurile pe care le cer pe figurinele „Panda Gigant” și „Urs Mare”, identice cu cele din Sectorul 1.

Pe platforma amazon.com astfel de figurine, cu o dimensiune de zece ori mai mici decât „urșii” din Sectorul 1, se găsesc la prețul de 66 de dolari bucata.

Pe site-ul etsy.com, prețul unei figurine de șapte ori mai mici decât cele din Sectorul 1 este de 28 de euro (210 coroane daneze).

Figurină din iarbă pe site-ul etsy.com. Un urs mic din Sectorul 1 (cu dimenensiunile, lungime - 90 cm, lățime - 80 cm și înălțime - 105 cm) a costat 3.000 de euro
Figurină din iarbă pe site-ul etsy.com. Un urs mic din Sectorul 1 (cu dimenensiunile, lungime - 90 cm, lățime - 80 cm și înălțime - 105 cm) a costat 3.000 de euro

Instalații asemănătoare cu a urșilor bucureșteni se mai găsesc în Londra, chiar dacă ele nu sunt acoperite cu gazon. Aceste instalații sunt realizate de românul Eugeniu Domneanu.

  • 16x9 Image

    Marian Păvălașc

    A intrat în echipa Europa Liberă în ianuarie 2021. Este un jurnalist freelancer care își propune să publice știri importante, dar și reportaje, investigații. A intrat în presă în primii ani ai studenției, în urmă cu 15 de ani, atunci când a început să scrie pentru un cotidian din Galați. 

XS
SM
MD
LG