Linkuri accesibilitate

Afecțiunile unei universități de medicină. Revista presei maghiare


Facultatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș
Facultatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș

Decizia Senatului Universității de Medicină din Târgu Mureș de a boteza instituția cu numele biliogului Emil Palade este încă o măsură a politicii arogante dusă de decenii de statului român împotriva voinței comunității maghiare din Ardeal și a minimelor standarde de conviețuire inter-etnică

CĂLĂTORIA CONTINUĂ // Cotidianul târgumureșean Népújság a publicat vineri comunicatul UDMR Mureș prin care aceasta protestează împotriva ordonanței de guvern care dă, cu discreție, undă verde deciziei senatului Universității de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş (UMFST) de a da boteza instituția cu numele biologului ieșean Emil Palade, premiat Nobel după plecarea sa în Statele Unite. Încă o măsură a politicii arogante dusă de decenii de statului român împotriva voinței comunității maghiare din Ardeal și a minimelor standarde de conviețuire inter-etnică. Reacții au venit din mai multe părți, inclusiv de la primarul orașului, medicul Dorin Forea, care dezaprobă decizia mai marilor UMFST: „denumirea de acum este rezultatul unor decizii luate peste noapte într-un cerc îngust” și „nu este reprezentativă nici pentru oraș și nici pentru România”. // Despre liderii UDMR din Târgu Mureș scrie și cotidianul Krónika, după ce mai mulți reprezentați din conducerea locală a Uniunii și-au dat demisia din funcții „de parcă s-ar fi vorbit sau li s-ar fi sugerat”. Se apropie alegerile locale și e nevoie mare de sânge proaspăt.

SIRENA, LA MAL // Marți, după o acţiune de salvare care a durat şapte ore, a fost recuperată epava vaporului de agrement „Hableány” (Sirena), scufundat pe 29 mai, în Dunăre, lângă Podul Margareta, anunță agenția de presă ungară MTI. Construită în 1949, vaporul avea 27,2 m lungime, 4,8 m lăţime şi 5,2 m înălțime, cu o greutate de 50 de tone. După operaţiune, numărul persoanelor dispărute în accident a scăzut la trei. În prezent, partea maghiară poartă discuții cu coreenii pentru viitorul monument dedicat tragediei.

PIPA PĂCII? // Ministerul Apărării Naţionale din România a propus miercuri omologilor maghiari o discuţie pe tema cimitirelor militare, în special despre cel din Valea Uzului. Discuţiile ar urma să se desfăşoare, în perioada 24 - 28 iunie, între specialiştii Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor şi cei ai Muzeului şi Institului de Istorie Militară din Ungaria.

BEFORE & AFTER // După ce în iarnă, statuia fostului premier Imre Nagy a fost ridicată dintr-o piațetă din apropierea clădirii Parlamentului ungar și mutată într-o altă piață a Budapestei, duminică, la statuie s-au depus coroane de flori în memoria eroului din 1956, prilej cu care săptămânalul HVG publică un interviu cu Katalin Jánosi, nepoata lui Imre Nagy. Titlul: „Dictatura ne suflă în ceafă”. // Iar site-ul de știri Népszava are un interviu cu Géza Jeszenszky, fost ministru de externe și ambasador al Ungariei la Washington, care are un déjà vu: „Parcă am fi din nou la sfârșitul anilor ’80”.

FILO-SOFIA // Viktor Orbán a discutat vineri, la Budapesta, cu preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, despre problema imigranţilor în Europa. Cei doi au căzut de acord că în ultimii ani nu s-au înregistrat progrese considerabile în ceea ce priveşte răspunsul Europei dat crizei imigranţilor, deși pericolul persistă, notează MTI. Premierul ungar priveşte Bulgaria ca pe un aliat în această chestiune şi este pregătit să ofere tot sprijinul Sofiei.

PE SCURT // Cortidianul Krónika scrie, în ediția sa de joi, despre un program de cursuri de limbă maternă lansat de Clubul Media „Corbii Albi” pentru maghiarii din Vechiul Regat. Galați, Brăila și Constanța sunt primele stații ale inițiativei. // Țânțarul tigru asiatic, care poate transmite la om cel puțin 22 de boli virale grave, a ajuns și în Ungaria, informează portalul de medicină MedicalOnline, citând un comunicat al Centrului de Studii Ecologice din cadrul Academiei Ungare de Știință. // Extremele se atrag: duminică a fost doborât și recordul de temperatură (37,5 C), și cel de ploaie (144,4 mm) al zilei, în Ungaria, informează Serviciul Meteorologic Național de la Budapesta.

FERMA ANIMALULUI // Proprietarul unei ferme de cai din Pöcsmegyer, o așezare de vreo 1600 de suflete din nordul Ungariei, a fost săltat în cătușe de polițiști după ce o organizație de protecție a animalelor i-a alertat de starea deplorabilă în care se aflau caii, anunță portalul de știri Index. Mai exact, sunt piele și os: „Un cal lipsit de vlagă agonizează lângă șosea, printre tufișuri. E atât de slăbit încât coastele aproape că îi străpung pielea. Un altul, nu se poate ține pe picioare, motiv pentru care a fost legat și pare că putrezește așa, suspendat”. Când reporterii Index l-au luat la întrebări pe mârțogar, acesta le-a spus că nimic din ce spune lumea nu e adevărat, totul e „îngrozitor de umflat”. Calul a fugit, spune el, pentru că pur și simplu n-a fost legat, de asta a reușit să scape. În timp ce fugea, s-a împiedicat de stufăriș și a căzut. De ce e așa slab? Pentru că la cai există o anumită ierarhie și probabil că el era la bază, așa că ceilalți nu-l lăsau să mănânce. Pe celălalt cal l-a legat pentru că era slăbit și avea probleme la picior, de asta nu putea umbla. De mâncare le dă de două ori pe zi, iar apă au la discreție, doar că cei veniți în inspecție „n-au văzut unde e cada”. Restul cailor sunt, însă, în perfectă stare de sănătate. „Nu sunt prea grași”, pentru că doar pasc.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG