Linkuri accesibilitate

Afganistan: La cinci luni de la alegeri, Ashraf Ghani reconfirmat președinte


Ashraf Ghani a obținut al doilea mandat de președinte al Afganistanului, la cinci luni de la alegeri, a anunțat Comisia electorală independentă
Ashraf Ghani a obținut al doilea mandat de președinte al Afganistanului, la cinci luni de la alegeri, a anunțat Comisia electorală independentă

Comisia electorală independentă din Afganistan (CEI) a anunțat că rezultatele oficiale finale ale alegerilor prezidențiale din septembrie trecut confirmă alegerea președintelui Ashraf Ghani pentru încă un mandat de cinci ani, cu 50,64% din voturi.

Rezultatele anunțate marți de IEC, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Kabul, vin la aproape cinci luni de la alegerile din 28 septembrie, după ce rivalul lui Ghani, Abdullah Abdullah, a adus numeroase acuzații de fraudă la numărarea voturilor.

Șeful executivului afgan Abdullah Abdullah s-a clasat pe locul doi cu 39,52% din voturi.

Gulbuddin Hekmatyar, unul dintre cei mai cunoscuți foști lideri ai milițiilor afgane, a ieșit pe locul trei, cu doar 3,85% din voturi.

Șeful comisiei electorale, Hawa Alam Nuristani, a declarat după ce a anunțat victoria lui Ghani: "Fie ca Dumnezeu să-l ajute în slujirea oamenilor din Afganistan. Mă rog, de asemenea, ca pacea să vină în țara noastră."

Imediat după anunțul comisiei, echipa lui Abdullah a anunțat că contestă rezultatul final.

„Rezultatele anunțate de comisie nu au legitimitate", a spus purtătorul de cuvânt al campaniei lui Abdullah, Faraidoon Khwazoon, la scurt timp după anunț.

„Acest anunț este inacceptabil", a declarat Khwazoon pentru RFE / RL. „Suntem împotrivă”, a mai spus el.

La alegerile din septembrie s-a înregistrat o prezență foarte scăzută la vot. Au votat doar un milion 800 de mii din totalul de 9 milioane de afgani cu drept de vot.

XS
SM
MD
LG