Linkuri accesibilitate

HRW: Poporul afgan trăiește un „coșmar umanitar și al drepturilor omului” de când talibanii au preluat puterea


Un luptător taliban stă de pază în timp ce femeile așteaptă să primească rații de hrană distribuite de un grup de ajutor umanitar din Kabul pe 23 mai.

Edictul taliban care interzice femeilor să lucreze în organizații neguvernamentale locale și internaționale are un efect devastator asupra lor și sporește dificultățile în procurarea hranei, a îngrijirii medicale și a locuinței.

Human Rights Watch (HRW) a îndemnat țările donatoare să găsească modalități de a atenua criza umanitară și a drepturilor omului în curs de desfășurare în Afganistan, fără a consolida politicile represive ale talibanilor împotriva femeilor, fetelor și presei.

Edictul taliban care interzice femeilor și fetelor accesul la educație a contribuit, de asemenea, la adâncirea crizei umanitare din Afganistan, spune HRW.

„Politicile misogine ale talibanilor arată o desconsiderare totală față de drepturile fundamentale ale femeilor”, a declarat Fereshta Abbasi de la HRW, adăugând că măsurile de restricție de gen ale grupului dăunează întregii societăți afgane, nu numai femeilor.

Abbasi a spus că afganii trăiesc în prezent un „coșmar umanitar și al drepturilor omului sub dominația talibană”.

Ea a îndemnat conducerea grupului militant să renunțe la „regulile și politicile abuzive” și a cerut comunității internaționale să-i tragă la răspundere pentru înrăutățirea situației din țara devastată de război.

Afganistanul a pierdut asistența pentru dezvoltare și sprijinul financiar din partea donatorilor occidentali după ce talibanii au preluat puterea în urma retragerii finale a forțelor SUA și NATO la sfârșitul lunii august 2021.

După ce a căzut din nou sub dominația talibană, Afganistanul a fost cuprins de una dintre cele mai grave crize din lume. Zonele afectate, cu peste 28 de milioane de oameni, adică două treimi din întreaga populație, au nevoie urgentă de ajutor umanitar, a avertizat HRW.

„Răspunsul talibanilor la criza umanitară copleșitoare din Afganistan a fost să zdrobească în continuare drepturile femeilor și orice disidență”, a spus Abbasi.

„Guvernele care se angajează în discuții cu talibanii ar trebui să îi preseze să inverseze de urgență cursul și să restabilească drepturile fundamentale ale tuturor afganilor, oferind în același timp asistență vitală populației afgane”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG