Linkuri accesibilitate

Agenția belarusă de știri BelaPAN, închisă. Conducerea, arestată


Irina Leușina, redactorul șef al agenției de știri arestată miercuri de poliția lui Lukașenko pentru că a transmis știri
Irina Leușina, redactorul șef al agenției de știri arestată miercuri de poliția lui Lukașenko pentru că a transmis știri

Poliția din Belarus a reținut mai mulți angajați ai BelaPAN, o agenție de știri privată. Represiunea împotriva mass-media și a societății civile din Belarus se intensifică după protestele care contestă rezultatul alegerilor prezidențiale din august.

În urma acestor alegeri, despre care Opoziția și Occidentul spun că au fost fraudate masiv, Alexandr Lukașenko, aflat la putere neîntrerupt din 1994, a obținut al șaptelea mandat.

De asemenea, site-urile Belapan, belapan.by și belapan.com nu pot fi accesate nici din Belarus și nici din străinătate după ce poliția din Minsk a percheziționat miercuri atât locuințele angajaților agenției, cât și sediul agenției de știri.

Imediat după percheziții, directorul și redactorul șef al agenției de știri BelaPAN, Irina Leușina și, respectiv, Kațiarina Boieva, precum și fostul director al agenției, Dmitri Navajilau au fost arestați.

Toți trei sunt acuzați că au organizat și participat la „acțiuni care încalcă grav ordinea publică”, pentru că au furnizat știri despre proteste și activitățile opoziției.

Un alt jurnalist BelaPAN, redactorul-șef adjunct, Alexandr Zaițau, a fost audiat, dar eliberat după percheziționarea locuinței sale, a anunțat soția sa pe Facebook.

Zaițau a declarat pentru site-ul de știri Naviny.by că poliția i-a confiscat telefonul mobil, un hard disk pentru computer, o tabletă, documentele sale de jurnalist și mai multe cărți de vizită.

O altă jurnalistă a agenției, Irina Turșina, a spus că poliția i-a percheziționat locuința și că a interogat-o.

Poliția belarusă nu se află la prima acțiune de acest fel.

În ianuarie, sediul central al agenției a fost percheziționat iar echipamentul a fost confiscat, laolaltă cu documente, hard-diskurile calculatoarelor și serverelor, iar directorul adjunct al agenției, Andrei Alexandru, a fost arestat și acuzat de înaltă trădare, că a provocat tulburări în masă și că a organizat demonstrații de masa în care se cerea demisia lui Lukașenko și organizarea de noi alegeri prezidențiale.

Luna trecută, mai mulți jurnaliști ai agenției au fugit din țară în urma unor percheziții făcute de poliție la domiciliile unora dintre ei.

Lukașenko, în vârstă de 66 de ani și aflat la putere din 1994, și-a înăsprit controlul asupra țării în ultimele luni, într-o represiune extrem de violentă a disidenței și a tuturor celor care-i contestă autoritatea și legitimitatea de președinte - opoziție, jurnaliști, influenceri, simpli cetățeni - stârnind furia Occidentului.

Potrivit Asociației Jurnaliștilor din Belarus, 33 de angajați din mass-media se află în prezent după gratii.

Occidentul a contestat rezultatele alegerilor din 9 august 2020 și consideră că Lukașenko nu este liderul legitim al țării. Multe țări au impus mai multe runde de sancțiuni împotriva regimului său ca răspuns la suprimarea disidenței. Atât opoziția cât și Occidentul spun că rezultatele au fost, de fapt, fraudate masiv și că adevărata câștigătoare a lor este Svetlana Țihanovskaia, aflată în exil.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG