Linkuri accesibilitate

Agent Green: USR a blocat OUG de interzicere a exportului cu animale vii alături de AUR și PSD. Ce spune USR


Exportul animalelor vii din România măcar pe timpul verii putea fi împiedicat prin adoptarea OUG

Organizația Agent Green acuză USR că a blocat votarea ordonanței de urgență a guvernului care interzicea exportul cu animale vii măcar pe perioada verii.

„USR si AUR se dovedesc astazi la fel ca PSD. Parlamentarii Lor au blocat în ultima zi de lucru legea care ar fi aprobat OUG-ul pentru interzicerea exportului cu animale vii măcar pe timpul verii”, scrie Agent Green pe pagina sa de Facebook.

Activiștii de la Agent Green atrag atenția că în această perioadă, de caniculă, animalele mor în chinuri pe vapoare sau în camioanele cu care sunt transportate și că suferința lor ar fi putut fi împiedicată cu un simplu vot în parlament.

„Acum este caniculă și animalele se coc de vii în vapoare si camioane. Suferința lor inutilă și moartea lor in chinuri este exclusiv pe mâinile parlamentarilor care au votat împotriva acestei legi. Avem așteptări mari de la USR care ne-a dezamăgit deja odată deoarece nu s-a luptat pentru șefia ministerului mediului și din nou acum că a blocat această lege care nu era decât un mic pas pentru o lume mai bună pe care România și-o dorește”, spune Agent Green.

„Se viza finalizarea unui prim pas în direcția înlocuirii exportului de animale vii cu exportul de carne refrigerată și congelată, un lucru care ar pune capăt suferinței inutile a animalelor și ar aduce beneficii economice României. Acest prim pas era suspendarea exportului de animale vii pe timpul verii, când riscul de dezastre din cauza stresului termic este uriaș. Mortalitatea poate fi foarte mare”, a spus Gabriel Păun la Digi24.

El a adăugat că rareori este comunicat numărul animalelor care mor pe drum, din cauza lipsei de transparență.

„În general, doar dacă mor toate iese un astfel de caz la lumină”, a spus el, dând exemplul dezastrului din portul Midia, unde o navă plină cu oi s-a răsturnat.

„Am atacat și USR, și AUR, și PSD, pentru că au votat în bloc împotriva acestei legi. A fost o surpriză pentru toată lumea acest vot în ultima zi de lucru. Acum ne confruntăm cu efectele, pentru că este caniculă. Văd aici două scenarii: ori nu au citit amendamentele – și mi-e greu să cred că un partid care și-a asumat prezența în Parlament votează fără să știe ce a votat – ori a fost un atac la premier, ceea ce iarăși nu este ok, pentru că este un subiect transpartinic, un subiect de interes public și nu le face cinste celor care au votat asta. Îi invităm la dialog, îi invităm să remedieze de urgență această gafă”, a spus Păun.

La rândul său, deputatul USR PLUS Cristian Seidler a spus că legea nu a fost votată din cauza altor amendamente, nu a celor legate de transportul animalelor.

„La Senat, într-adevăr, s-au depus niște amendamente care introduc în legea de aprobare a ordonanței niște chestiuni referitoare la protecția animalelor, despre care discutăm aici, și care au fost votate în unanimitate de Senat, inclusiv de senatorii USR PLUS”, a precizat Seidler. „La Camera Deputaților, în aceeași lege se inserează în comisie niște amendamente care nu privesc deloc protecția animalelor, dar care cresc niște tarife în domeniul gospodăririi apelor, fără ca această chestiune să fi fost discutată în coaliție sau să fie în programul de guvernare. De aceea, noi am votat în sensul retrimiterii, de fapt de respingere a legii și efectul ar fi reajungerea ei la comisie pentru că acele amendamente care introduc taxe suplimentare să fie eliminate”, a adăugat el.

El a recunoscut că legea care este acum în vigoare, de ​protecție a animalelor în situația exporturilor nu este în concordanță cu regulamentul european care prevede protejarea animalelor vii trimise la export, dar spune că nu din cauza lipsei de legislație se întâmplă abuzurile de la transportul animalelor vii.

„​E adevărat, nu e în concordanță cu un regulament european care prevede un grad de protecție mai înalt. În schimb, regulamentul european, care nu e o directivă, se aplică în toate țările UE, deci și în România, în forma în care a fost adoptat la nivelul UE. Animalele ce urmează a fi exportate beneficiază de protecția dată de regulamentul european. Dacă nu se întâmplă în realitate, nu e din cauza lipsei legislației”, a mai spus parlamentarul.

„Nu ne opunem la această chestiune, dimpotrivă, și nu e nimic negociabil aici. Am votat-o la Senat, dar a intervenit o altă chestiune în același pachet. Atunci când primim la găleată legiferare în care sunt lucruri și bune, și rele, nu putem de dragul lucrurilor bune să închidem ochii la lucruri rele”, a motivat Seidler.

„Doar că aici vorbim de ființe vii”, a spus Gabriel Păun și nu de „lucruri”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG