Linkuri accesibilitate

Agentul Guvernamental al Romaniei la CJUE, Radu Canțăr, și-a dat demisia. Ce probleme lasă în urmă


Radu Canțăr, Government agent at the European Court of Justice
Radu Canțăr, Government agent at the European Court of Justice

Radu Canțăr, numit în mai 2018 de fostul premier Viorica Dăncilă agent guvernamental la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, și-a dat joi demisia din funcție. ”Chiar dacă a fost o perioadă în care am fost expus unor atacuri, mi-am exercitat mandatul cu dragoste de țară”, spune el la plecare.

”Am căutat să asigurăm reprezentarea intereselor legitime ale României la instituțiile UE în conformitate cu legislația care guvernează activitatea de reprezentare. Eu cred că ne-am achitat bine de această sarcină în condițiile în care țara noastră nu a primit nicio sancțiune financiară în tot acest timp. Au fost și unele neîmpliniri, însă sperăm ca în căile de atac exercitate lucrurile se vor îndrepta”, spune Canțăr într-o declarație pentru ziare.com.

Curtea Europeană de Justiție a fost sesizată în ultima perioadă cu mai multe plângeri în care este solicitată să spună dacă ”recomandările” din rapoartele MCV sunt obligatorii sau nu. Un alt tip de sesizări se referă la deciziile Curții Constituționale în ce privește completurile de trei și cinci magistrați, declarate nelegal constituite.

Cine e Radu Canțăr

Radu Canțăr, avocat de meserie, l-a înlocuit pe Răzvan Horaţiu Radu, magistrat de carieră, care ocupa funcția din 19 ianuarie 2013. A fost o numire controversată, Canțăr, de origine din Craiova, fiind considerat un apropiat al Liei Olguța Vasilescu, cea care l-ar fi și susținut pentru funcția de agent guvernamental la CJUE, alături de Victor Negrescu si Cristian Winzer.

Radu Canțăr nu avea experiență în domeniul în care a fost numit, a fost în 2008 consilier la cabinetul lui Ion Prioteasa, președintele Consiliului județen Dolj, apoi inspector la Consiliul Concurenței din Craiova, iar în 2016 a picat examenul de intrare în Ministerul de Externe. Nici măcar după contestații nu a reușit să obțină punctajul necesar. Era pasionat de pariuri sportive, lucru care reise și din declarația sa de avere din 2017.

Pe de altă parte, Radu Canțăr este fiul lui Mircea Canțăr, patronul ziarului ”Cuvântul libertății”, un soi de oficios al PSD, și unde pe vremuri era ziaristă chiar Olguța Vasilescu. În amintirea acelor vremuri probabil, tatăl Canțăr este abonat la publicitatea de la stat. Doar în 2017, de exemplu, a avut contracte de 78.000 lei, iar în 2018 de 74.000 lei, în principal cu Municipiul Craiova și Consiliul județean Dolj. Mircea Canțăr și acum produce articole laudative la adresa organelor locale.

Radu Canțăr a fost subiectul unui scandal după ce a ieșit la iveală că a întârziat peste termenul legal să depună o contestație prin care să ceară anularea unei corecții financiare de 80 de milioane de euro, imputate României din cauza unor nereguli la fondurile europene din Programul Național de Dezvoltare Rurală.

Comisia Europeană a decis, în 13 iunie 2018, să aplice României corecții financiare pentru o serie de nereguli la proiecte europene derulate prin programul de agricultură și dezvoltarea satelor. Termenul de contestație era de două luni, adică până pe 24 august 2018, dar abia în 7 septembrie 2018, agentul guvernamental Radu Canțăr a depus contestația.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG