Linkuri accesibilitate

165.000 de oameni au dispărut din sistemul de sănătate. Medic: Am dublat timpul pentru asistații social, care nu mai sunt asigurați


Sistemul informatic prin care sunt verificați asigurații din România este mai tot timpul blocat.
Sistemul informatic prin care sunt verificați asigurații din România este mai tot timpul blocat.

După ce Guvernul a schimbat denumirea „ajutor social” în „venit minim de incluziune”, toți benefeciarii de ajutor social au devenit neasigurați în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Este vorba de 165.000 de oameni. Premierul Ciolacu minimalizează problema.

Această schimbare s-a produs de la 1 ianuarie 2024, când Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), în care sunt înregistrați toți asigurații din România, a fost actualizat. Medicii care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) au aflat abia săptămâna trecută de această schimbare.

Medicii de familie spun că nimeni nu i-a anunțat și s-au trezit că au dat servicii medicale asigurate prin fonduri de la Casa Națională de Sănătate unor persoane neasigurate.

„SIUI nu merge ziua. Doar noaptea”

Medicul Alina Mărcuș din comuna Petru Rareș, județul Bistrița-Năsăud, are în grijă astfel de pacienți care trăiesc din ajutorul social. Nu știe de ce au devenit dintr-o dată neasigurați.

„Noroc că am primăria aproape. Îi trimit după adeverință cum că ei beneficiază în continuare de ajutor social, pe care o pun la dosar pentru viitoarele controale ale CAS și o scanez o trimit pe mail la CAS Bistrița-Năsăud. Aștept minimum 30 minute să fie înregistrate și apoi pacienții pot beneficia de consult și de rețetă sau trimitere. Deci pentru noi asta înseamnă timp și muncă în plus la fiecare pacient”, spune Alina Mărcuș.

„Marea problema e că SIUI nu merge ziua. Doar noaptea. Am avut rețetă eliberată offline ziua și noaptea, acasă, când le validam, îmi apare mesaj de persoana neasigurată. Doar că a doua zi, o rezolvam așa: cu adeverința trimisă spre validare. Dar așa îți dublează cel puțin timpul acordat unui pacient”, completează medicul.

Și medicul Sandra Alexiu, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie București-Ilfov, are câțiva pacienți asigurați pe ajutorul social.

„Dacă apar ca persoane neasigurate, îi putem consulta, dar nu putem emite documente medicale. Și asta pentru că au schimbat denumirea categoriei din ajutor social în venit minim de incluziune. În SIUI nu există această frază și nu ii recunoaște de asigurați”, spune Sandra Alexiu.

Schimbarea denumirii din „beneficiari de ajutor social” în „beneficiari de venit minim de incluziune” s-a produs propriu-zis pe 31 decembrie anul trecut.

Dar actualizarea SIUI a avut loc în februarie, ceea ce înseamnă că toți medicii care au dat rețete, trimiteri, au făcut internări în ianuarie și februarie acestor pacienți ar trebui să plătească ei aceste servicii medicale asigurate de CNAS.

Europa Liberă a solicitat CNAS un punct de vedere cu privire la această situație, însă, până la publicarea acestui articol, nu am primit un răspuns.

Despre problema asistaților social rămași fără asigurări de sănătate, premierul Marcel Ciolacu a spus că a fost o problemă la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care va fi remediată cât se poate de repede.

„Presupun că totuşi nu toţi cei 165.000 au fost la spitale… să nu dăm o ştire că 165.000 de români s-au dus la spitale şi nu au putut fi trataţi. Am înţeles că a fost o problemă în interiorul Casei şi o remediază cât pot de repede”, a spus Ciolacu.

În urmă cu câteva zile, Colegiul Medicilor din Bucureşti a făcut apel către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, cerându-i să rezolve problemele cu funcționarea sistemului informatic al CNAS, care, în general, este mai mult blocat.

„Nefuncționalitatea totală sau îngreunată a sistemului perturbă activitatea în toate sectoarele medicale, cu impact direct asupra pacienților”, arată medicii.

„Înțelegem că remedierea acestui sistem nu poate fi realizată peste noapte, dar este important să fie identificate soluții pentru a asigura funcționarea continuă a sistemului printr-o activitate de mentenanță adecvată”, mai spune Colegiul Medicilor din Bucureşti.

Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) - reprezintă nucleul PIAS, prin care este gestionat și controlat Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) la nivelul tuturor furnizorilor de servicii medicale și medicamente, precum și regulilor de validare și decontare a serviciilor conform prevederilor legale în vigoare.
  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG