Linkuri accesibilitate

Al doilea vot la Londra împotriva unui acord privind Brexit


Theresa May nu a reușit să convingă nici a doua oară Parlamentul britanic că a obținut un acord bun cu UE pentru Brexit
Theresa May nu a reușit să convingă nici a doua oară Parlamentul britanic că a obținut un acord bun cu UE pentru Brexit

Camera Comunelor a respins pentru a doua oară propunerea de acord negociată de premierul britanic Theresa May cu UE, aducând și mai multă confuzie în privința Brexit, cu doar 17 zile înainte de data stabilită pentru retragerea Regatului Unit din UE.

391 de parlamentarii de la Londra au votat împotriva acordului propus de May, în vreme ce 242 au votat pentru, o diferență mai mică decât scorul categoric înregistrat în luna ianuarie.

O amânare a Brexitului nu va rezolva problema
Theresa May

May a anunțat că va urma un vot în Parlamentul de pe malul Tamisei în care sunt două opțiuni - Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană la 29 martie fără un acord sau Brexitul va fi decalat.

În cazul în care Camera Comunelor va respinge miercuri, prin vot, un Brexit fără acord, va urma o altă rundă de voturi, în ziua următoare, pentru extinderea Articolului 50 din Tratatul UE, cel care cuprinde mecanismul legal prin care Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană la 29 martie, a anunțat Theresa May, potrivit BBC.

Jeremy Corbyn, liderul laburiștilor, cere alegeri generale anticipate
Jeremy Corbyn, liderul laburiștilor, cere alegeri generale anticipate

Liderul opoziției laburiste, Jeremy Corbyn, a spus că premierul May trebuie să declanșeze alegeri anticipate, însă nu a mai susținut, ca până de curând, concovarea unui nou referendum, în cadrul căruia populația să decidă din nou dacă Regatul Unit părăsește sau nu UE.

Un purtător de cuvânt la preşedintelui Consiliului European Donald Tusk a declarat, după ce Parlamentul britanic a respins acordul pentru Brexit, că, în condiţiile în care mai sunt doar 17 zile până la data de 29 martie, votul de marţi seară a crescut semnificativ perspectiva unui Brexit fără acord. "Dacă există o soluţie, aceasta poate fi găsită doar de Londra", a spus el, conform BBC.

Donald Tusk, dezamăgit de votul din Camera Comunelor, spune că soluția este la Londra
Donald Tusk, dezamăgit de votul din Camera Comunelor, spune că soluția este la Londra

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a reacționat în urma votului britanic prin ntermediul unui purtător de cuvânt - ”Regretăm rezultataul votului din această seară şi suntem dezamăgiţi că Guvernul britanic nu a putut asigura o majoritate pentru acordul de retragere convenit de ambele părţi în noiembrie”.

"Din perspectiva UE, am făcut tot ceea ce este posibil pentru convenirea unui acord. Date fiind garanţiile suplimentare oferite de UE în decembrie, ianuarie şi ieri, este greu să ne dăm seama ce mai putem face. Dacă există o soluţie pentru impasul actual, aceasta poate fi găsită doar la Londra', a declarat purtătorul de cuvânt al lui Tusk.

"Cu numai 17 zile rămase până în 29 martie, vorul de astăzi a crescut semnificativ perspectiva unui Brexit fără acord. Ne vom continua pregătirile pentru un Brexit fără acord şi ne vom asigura că vor fi gata dacă apare un astfel de scenariu", a afirmat purtătorul de cuvânt.

"Dacă va exista o solicitare argumentată pentru o extindere ( a articolului 50 - n.r), UE o va lua în calcul şi va decide pe bază de unanimitate. Ne aşteptăm la o justificare credibilă pentru o posibilă prelungire a acestui termen, cu precizarea duratei", a adăugat el.

Și Michel Barnier, negociatorul pentru Brexit din partea UE, a reacționat pe rețelele sociale. ”Uniunea Europeană a făcut tot ce i-a stat în putință pentru încheierea unui acord de retragere. Impasul poate fi soluționat numai în Marea Britanie”, a scris Branier într-un mesaj pe tweeter, care a adăugat că UE se pregătește de un no-deal Brexit.

Până la ora publicării acestei știri, Ministerul român de externe nu a avut o reacție, în condițiile în care sunt peste 430.000 de români care locuiesc în Marea Britanie, iar România nu are o înțelegere perfectată cu Guvernul britanic privind soarta lor.

România va acorda permise de ședere cetățenilor britanici care sunt înregistrați în acest moment în România pe o perioadă de maximum cinci ani, dacă și Marea Britanie va acționa în același mod.
Carmen Dan, ministru de interne

Oficialul român care s-a exprimat în privința Brexitului este ministrul de interne, Carmen Dan. Ea declara, la începutul lunii, că România va aplica principiul reciprocității - va acorda permise de ședere cetățenilor britanici care sunt înregistrați în acest moment în România pe o perioadă de maximum cinci ani, dacă și Marea Britanie va acționa în același mod.

„Pentru România, prioritar este să reuşim să protejăm drepturile cetăţenilor noştri care locuiesc, lucrează sau studiază în Regatul Unit, în cazul în care Marea Britanie va ieşi din UE fără finalizarea unui acord. Peste 430.000 de români locuiesc în Marea Britanie şi Guvernul României are în vedere un set de măsuri pentru protejarea lor. Aceste măsuri sunt bazate pe principiul reciprocităţii, pentru că cetăţenii români din Regatul Unit trebuie să beneficieze de acelaşi drepturi pe care le vor avea cei aproape 2.500 de britanici din România”, a anunțat oficialul român înaintea respingerii pentru a doua oară în Parlamentul britanic a unui acord cu UE privind Brexit.

XS
SM
MD
LG