Linkuri accesibilitate

Alegeri în Moldova. Socialiștii au câștigat pe liste, democrații ar putea avea cele mai multe mandate


După numărătoarea a 99% din voturi, socialiștii partidului socialist a obținut cele mai multe locuri pe liste, în timp ce jumătatea Parlamentului aleasă uninominal este dominată de democrați.

Partidul Socialiștilor, fostul partid al președintelui moldovean Igor Dodon, este lider în circumscripția națională, cu 31,66% din voturi, urmat de blocul ACUM (format din două partide extra-parlamentare PAS și Platforma DA) cu 25,55%, Partidul Democrat de guvernământ cu 24,25% și Partidul Șor al controversatului primar de Orhe, Ilan Șor, cu 8,54%, arată rezultatele publicate de Comisia Electorală Centrală, după verificarea a peste 97% din procesele verbale.

Harta interactivă a alegerilor, cu toate rezultatele (pe măsură ce sunt actualizate)

Blocul ACUM a câștigat detașat votul în diaspora, asigurându-și întâietatea și în Chișinău. În circumscripțiile uninominale, conduce Partidul Democrat care a obținut sau este pe cale să obțină 22 de mandate, urmat de Partidul Socialiștilor cu 12 mandate, blocul ACUM cu 11 mandate și Partidul Șor cu două mandate, altele patru revenind candidaților independenți, inclusiv doi aleși în regiunea transnistreană. Dacă nu se produc schimbări majore, alegerile sunt câștigate de Partidul Democrat de guvernământ cu un total de 34 de mandate. Urmează PSRM cu 30, ACUM cu 25, Partidul Șor cu 7 și patru deputați independenți. Nu s-au numărat încă voturile în circumscripția din Statele Unite și Canada, unde votarea continuă. Prezența la vot a fost de numai 49,21% mai mică decât la alegerile parlamentare precedente.

XS
SM
MD
LG