Linkuri accesibilitate

Alegerile pentru primar de la Costinești se repetă pe 7 iulie


Alegerile locale din România au avut loc pe 9 iunie 2024.
Alegerile locale din România au avut loc pe 9 iunie 2024.

La două săptămâni de la alegerile locale, Biroul Electoral Central a decis, marţi, 25 iunie 2024, anularea scrutinului pentru funcţia de primar în comuna Costineşti/ jud. Constanța, au declarat surse din interiorul instituției pentru Europa Liberă.

Un nou scrutin va avea loc pe 7 iulie. Biroul electoral din Constinești ceruse săptămâna trecută organizarea unor noi alegeri din cauza diferenței de un vot dintre candidatul liberal (PNL) și cel social-democrat (PSD). O decizie finală va fi anunțată marți seara.

La Costinești, dintre cei 2.968 de cetățeni cu drept de vot s-au prezentat la urne 1.949 de votanți. Pentru funcția de primar, cel mai mult au obținut reprezentanții PSD și PNL, la diferență de doar un vot, motiv pentru care buletinele de vot au fost numărate de mai multe ori.

Europa Liberă a descris pe larg cele șase renumărări:

 • într-o primă fază, membrilor comisiei de vot li s-a părut că au votat doi cetățeni ucraineni, care nu aveau drept de vot la europarlamentare. Apoi, au constatat că cetățenii străini aveau și pașapoarte ale Uniunii Europene;
 • la următoarea numărătoare, câștigătorul alegerilor locale a fost desemnat candidatul PNL, la diferență de un vot față de contracandidatul PSD. Acesta din urmă a cerut renumărarea;
 • în acest fel, voturile au mai fost numărate de încă patru ori;
 • la ultima numărătoare, diferența dintre candidați a rămas tot de un vot, în favoarea liberalului;
 • comisia a cerut anularea alegerilor și reorganizarea lor;
 • BEC a respins cerea comisiei.
 • Marți, 25 iunie, BEC rediscută cazul Costinești și decide repetarea alegerilor pe 7 iulie.

Pentru că alegerile de la Costinești se vor repeta, rezultatele finale pe țară de la alegerile locale vor fi anunțate dupa 7 iulie.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG