Linkuri accesibilitate

Nicușor Dan în timpul discursului de după anunțarea exit-pollurilor pentru Primăria Capitalei.
Nicușor Dan în timpul discursului de după anunțarea exit-pollurilor pentru Primăria Capitalei.

Alegeri 2024. Primăria Capitalei: Nicușor Dan-44%, Gabriela Firea-25%. PSD/PNL-54% la europene. Popularii Europeni, pe primul loc în PE

Alianța PSD-PNL a câștigat alegerile europarlamentare, iar primarul general Nicușor Dan a câștigat alegerile locale la București - acestea sunt principalele rezultate ale alegerilor din 9 iunie 2024.

De ce este ziua de astăzi atât de importantă

06:00 9.6.2024

Vot pentru primari

Pentru funcția de edil s-au înscris 11.386 de candidați de la 100 de partide, alianțe și candidați independenți.

În mediul rural, sunt 9.776 de candidaţi, iar pentru orașe sunt 1.610 candidaţi.

În cel mai important oraș al țării, municipiul București, sunt nouă candidați - șapte de la partide și alianțe, și doi candidați independenți.

În toată țara, cei mai mulți candidați pentru primării vin de la PSD - 2.900.

În 134 de localități, alegerile sunt între un candidat și... nimeni, pentru că nu e decât un singur aspirant. Cele mai multe situații de acest fel sunt în județele Harghita și Covasna, iar candidații sunt de la UDMR.

PSD are 36 de candidați care aleargă singuri în cursa spre fotoliul de primar - cei mai mulți în Olt și Ialomița - patru localități din fiecare județ.

În cinci localități din Giurgiu există un singur pretendent la funcția de primar și este liberal.

În alte cinci localități din țară, Slatina-Timiș (județul Caraș Severin), Estelnic, (Covasna), Oncești (Maramureș), Ghindari (Mureș) și Vălcani (Timiș), unicul candidat la primărie este independent.

06:00 9.6.2024

41 de președinți ai consiliilor județene

Cele mai puține candidaturi sunt pentru funcția de președinte de consiliu județean - 275 la nivel național.

13 dintre ei, cei mai mulți, se bat pentru șefia Consiliului Județean Maramures. Cei mai puțini, doar patru, sunt în Dâmbovița și reprezintă PSD, Alianța Dreapta Unită, AUR și PNL.

Partidele cu cei mai mulți candidați la șefia consiliilor județene sunt PSD și PNL, câte 39 fiecare. În două județe - Ilfov și Timiș - cele două partide au candidat comun.

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) are 38 de candidați în cursa pentru președinția unui consiliu județean - nu are candidați în Harghita, Satu Mare și Suceava.

Partidul România Socialistă are candidați în județele Galați și Neamț, iar Partidul Socialist Român are un candidat la Brăila.

05:59 9.6.2024

Votul pentru consiliile județene

10.729 de români s-au înscris pe listele de consilieri județeni. Reprezintă 48 de partide și alianțe, plus candidați independenți, iar cei mai mulți, 1.568, sunt de la PNL.

Cei mai puțini candidați, 154 sunt în Teleorman. Locuitorii din Maramureș vor regăsi pe listele pentru consilieri județeni 471 de candidați, cei mai mulți din țară.

UDMR nu are candidați doar în Transilvania, ci și în Gorj.

Alianța PSD-PNL are candidați comuni doar în două județe - Ilfov și Timiș.

Alte 21 de formațiuni politice au candidați doar într-un județ.

05:59 9.6.2024

Votul pentru consiliile locale

Sunt 184.496 de candidați pentru consiliile locale din țară. Plus alți 494 pentru Consiliul General al Capitalei.

Cei mai mulți candidați la un consiliu local sunt în municipiul Galați - 335. Reprezintă 14 partide plus doi candidați independenți. Cei mai puțini candidați la un consiliu local sunt în două comune din Mureș și una din Harghita, câte 11 de fiecare.

Partidul cu cele mai multe candidaturi la consiliile locale este PSD, urmat de PNL.

Există și patru formațiuni politice care au doar un singur candidat, pe liste de consilieri locali, în întreaga țară: Liga pentru Unificarea Patrioților, Partidul Patrioților Qanon, Partidul Oamenilor Credincioși și Partidul Noua Dreaptă.

În cinci localități din Harghita, pe listele de candidați pentru consiliul local sunt doar reprezentanți de la Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR).

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG