Votul, între 07:00 și 22:00
Votul de azi are loc în intervalul orar 7.00-22:00, când președintele biroului electoral al secției declară votarea încheiată. În situații de urgență, votul se poate prelungi până la 23:59.
Pentru alegerile locale, cetățeanul poate vota doar în localitatea în care are domiciliul sau reședința și doar la secție de votare la care este arondat. Dacă se află în altă localitate și nu are viză de flotant, de exemplu, poate vota doar la alegerile europarlamentare pe liste suplimentare.
Vot pentru primari
Pentru funcția de edil s-au înscris 11.386 de candidați de la 100 de partide, alianțe și candidați independenți.
În mediul rural, sunt 9.776 de candidaţi, iar pentru orașe sunt 1.610 candidaţi.
În cel mai important oraș al țării, municipiul București, sunt nouă candidați - șapte de la partide și alianțe, și doi candidați independenți.
În toată țara, cei mai mulți candidați pentru primării vin de la PSD - 2.900.
În 134 de localități, alegerile sunt între un candidat și... nimeni, pentru că nu e decât un singur aspirant. Cele mai multe situații de acest fel sunt în județele Harghita și Covasna, iar candidații sunt de la UDMR.
PSD are 36 de candidați care aleargă singuri în cursa spre fotoliul de primar - cei mai mulți în Olt și Ialomița - patru localități din fiecare județ.
În cinci localități din Giurgiu există un singur pretendent la funcția de primar și este liberal.
În alte cinci localități din țară, Slatina-Timiș (județul Caraș Severin), Estelnic, (Covasna), Oncești (Maramureș), Ghindari (Mureș) și Vălcani (Timiș), unicul candidat la primărie este independent.
41 de președinți ai consiliilor județene
Cele mai puține candidaturi sunt pentru funcția de președinte de consiliu județean - 275 la nivel național.
13 dintre ei, cei mai mulți, se bat pentru șefia Consiliului Județean Maramures. Cei mai puțini, doar patru, sunt în Dâmbovița și reprezintă PSD, Alianța Dreapta Unită, AUR și PNL.
Partidele cu cei mai mulți candidați la șefia consiliilor județene sunt PSD și PNL, câte 39 fiecare. În două județe - Ilfov și Timiș - cele două partide au candidat comun.
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) are 38 de candidați în cursa pentru președinția unui consiliu județean - nu are candidați în Harghita, Satu Mare și Suceava.
Partidul România Socialistă are candidați în județele Galați și Neamț, iar Partidul Socialist Român are un candidat la Brăila.
Votul pentru consiliile județene
10.729 de români s-au înscris pe listele de consilieri județeni. Reprezintă 48 de partide și alianțe, plus candidați independenți, iar cei mai mulți, 1.568, sunt de la PNL.
Cei mai puțini candidați, 154 sunt în Teleorman. Locuitorii din Maramureș vor regăsi pe listele pentru consilieri județeni 471 de candidați, cei mai mulți din țară.
UDMR nu are candidați doar în Transilvania, ci și în Gorj.
Alianța PSD-PNL are candidați comuni doar în două județe - Ilfov și Timiș.
Alte 21 de formațiuni politice au candidați doar într-un județ.