Linkuri accesibilitate

Nicușor Dan în timpul discursului de după anunțarea exit-pollurilor pentru Primăria Capitalei.
Nicușor Dan în timpul discursului de după anunțarea exit-pollurilor pentru Primăria Capitalei.

Alegeri 2024. Primăria Capitalei: Nicușor Dan-44%, Gabriela Firea-25%. PSD/PNL-54% la europene. Popularii Europeni, pe primul loc în PE

Alianța PSD-PNL a câștigat alegerile europarlamentare, iar primarul general Nicușor Dan a câștigat alegerile locale la București - acestea sunt principalele rezultate ale alegerilor din 9 iunie 2024.

De ce este ziua de astăzi atât de importantă

22:42 9.6.2024

Gabriela Firea nu-și recunoaște înfrângerea în fața lui Nicușor Dan

Candidata PSD la Primăria Capitalei Gabriela Firea, care ar fi obținut 24% din voturi, potrivit sondajelor la urne până la ora 20.00, nu și-a recunoscut înfrângerea în fața lui Nicușor Dan, creditat cu 45% din opțiunile electoratului bucureștean.

„Eu nu cred că am pierdut”, a spus Gabriela Firea.

Ea crede că încă mai are „o mare şansă să câştigăm” şi a spus că nu crede în exit polluri, pentru că în urmă cu patru ani acestea dădeau o diferenţă de 10 puncte.

„Tot ce am putut să observ e că toţi ceilalţi patru contracandidaţi domni s-au năpustit asupra mea şi nu erau critici la adresa primarului în funcţie”, s-a lamentat Gabriela Firea.

Ea i-a reproşat lui Sebastian Burduja, colegul ei de coaliție de la liberali, contracandidat la Primăria Capitalei, că, în loc să prezinte un program pentru Capitală şi să comunice critic faţă de neajunsurile şi neîmplinirile lui Nicuşor Dan, „de dimineaţa până seara el avea o problemă doar cu mine, care eram colega lui din coaliţie”, în ciuda celor stabilite la nivelul coaliției PSD-PNL.

„Dar în viaţă totul se decontează. Nu cred că rămân lucrurile aşa”, a spus Firea pe un ton fatidic. Ea a spus că această situaţie „cu siguranţă” va trebui analizată și în coaliția PSD-PNL.

Întrebată dacă se simte consolată de locul obținut la europarlamentare, Firea a spus că și ca eurodeputată va lupta tot pentru Bucureşti. „Dacă voi ajunge acolo voi lupta tot pentru Bucureşti, pentru a atrage în continuare fonduri europene şi cu siguranţă voi fi un europarlamentar foarte eficient, tot pentru Bucureşti.”

22:38 9.6.2024

Liderul AUR: Partidul corupt comasat a vrut să se asigure prin toate metodele că se vor menţine la putere

Liderul AUR, George Simion, a declarat după închiderea urnelor că nu crede în rezultatele exit-pollurilor.

„Vor veni nişte rezultate cu partidul corupt comasat peste 50% şi cu noi pe la 15-17%. Să nu le credeţi. Partidul corupt comasat a vrut să se asigure prin toate metodele că se vor menţine la putere”, a declarat George Simion, citat de News.ro.

„Vreau să fac un apel la toate structurile de forţă, de la servicii de informaţii până la Jandarmerie şi magistraţii. Nu faceţi abuzuri, asiguraţi ordinea de drept”, a afirmat liderul AUR.

„Ne aflăm la capătul unei campanii electorale nedemocratice, în care partidele aflate la putere au făcut tot posibilul pentru a pune pumnul în gura opoziţiei. Totul a fost permis în ultimele luni, de la racolare de candidaţi cărora le-au fost promise funcţii şi bani, până la intimidări, acte violente împotriva membrilor noştri”, a susţinut George Simion.

22:30 9.6.2024

22:15 9.6.2024

Nicușor Dan: Niciodată politicienii nu câștigă alegerile. Alegerile sunt câștigate de comunități

„Să știți că niciodată politicienii nu câștigă alegerile. Alegerile sunt câștigate de comunități. Astăzi, în București am avut o uriașă comunitate care și-a dorit onestitate și instituții eficiente”, a declarat Nicușor Dan, imediat după publicarea sondajelor de la urne.

El a dat asigurări că, în ciuda deciziilor greșite pe care le-a luat și „probabil o să greșim în continuare, nici eu, nici colegii mei, niciodată, nu ne vom bate joc de mandatul pe care ni l-ați dat”.

Primarul reales a spus că în noul mandat va reglementa relația cu autoritățile centrale printr-o serie de referendumuri pe care intenționează să le organizeze doar cu acordul și votul consilierilor generali pentru: împărțirea banilor între primăria generală și primăriile sector, acordarea autorizațiilor de construcție și deciziile de urbanism la nivelul Capitalei, responsabilitatea privind traficul din București.

„De ani de zile, Primăria este obligată să gândească mic pentru că nu are bani să gândească mare”, a spus el, cu privire la alocarea resurselor.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG