Linkuri accesibilitate

Noi alegeri în Bulgaria după încă un eșec în formarea unui guvern


Liderul Partidului Socialist Bulgar, Kornelia Ninova, a eșuat în încercarea de a forma un guvern de coaliție.
Liderul Partidului Socialist Bulgar, Kornelia Ninova, a eșuat în încercarea de a forma un guvern de coaliție.

Noi alegeri parlamentare vor avea loc în Bulgaria în primăvară, după ce a treia și ultima încercare posibilă de a forma un nou guvern a eșuat.

Liderul Partidului Socialist Bulgar (BPS), Kornelia Ninova, care a primit al treilea mandat pentru a forma un nou guvern pe 16 ianuarie, a declarat că îl va returna președintelui Rumen Radev pe 23 ianuarie.

Ninova sa întâlnit pe 20 ianuarie cu liderii altor trei partide, dar nu au putut ajunge la majoritate. Ea a spus că părțile au fost „extrem de responsabile” în încercarea de a forma un nou guvern.

„Am căutat ceea ce ne unește, nu ceea ce ne desparte. Căutăm o soluție pentru a ieși din criza politică”, a spus Ninova.

Conform constituției, Radev trebuie să dizolve parlamentul și să programeze alegeri în termen de 60 de zile de la emiterea decretului de dizolvare, dar nu există nicio restricție cu privire la momentul în care poate face acest lucru. Dacă Radev dizolvă parlamentul săptămâna viitoare, pe 26 martie vor avea loc noi alegeri.

Alegerile parlamentare vor fi al cincilea vot în Bulgaria din aprilie 2021.

Radev a ales BSP pentru a-și îndeplini mandatul deoarece credea că partidul are „cea mai bună șansă” de a forma un guvern și a păstrat „dialogul cu toate partidele politice reprezentate în parlament”.

Două partide - GERB și Continuăm Schimbarea - au terminat primul și al doilea la ultimele alegeri parlamentare din 2 octombrie, dar nu au reușit să pună laolaltă un guvern de coaliție.

La întâlnirea din 20 ianuarie au participat președinții GERB, Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți și partidele Ascensiunea Bulgariei.

Reprezentanții Continuăm Schimbarea, Bulgaria Democrată și partidul prorus de extremă dreapta Vazrazhdane (Renaștere) nu au participat la întâlnire.

Boyko Borisov, de la partidul GERB, a declarat după întâlnire că îi va întreba pe liderii GERB dacă vor fi de acord cu o negociere pentru formarea unui guvern de experți, într-o inversare a poziției anterioare a GERB de a nu purta negocieri pentru formarea cu socialiștii.

Borisov, care a petrecut trei mandate dezbinate ca prim-ministru între 2009 și 2021, și partidul său GERB au fost ținta unor acuzații de corupție pe scară largă, iar majoritatea grupurilor au respins discuțiile despre cooperarea cu Borisov.

În ciuda eșecului de a obține un mandat, Ninova a spus că socialiștii rămân „deschiși la conversații care sunt importante pentru poporul bulgar”. Ea a respins, de asemenea, afirmațiile conform cărora partidul ar fi responsabil pentru eșecul formării unui guvern.

„Sugestia că al treilea titular de mandat, oricine ar fi el, este de vină pentru ceva este manipulare. După ce primul a eșuat, apoi al doilea, responsabilitatea nu ar trebui să fie suportată de al treilea”, a spus ea.

XS
SM
MD
LG