Linkuri accesibilitate

Alegeri europene. Alianța progresistă, înaintea extremei drepte din Olanda


Liderul Partidului pentru Animale, Esther Ouwehand ia buletinul de vot pentru alegerile europene într-o secție de votare, la Haga, pe 6 iunie 2024, în prima zi a alegerilor pentru Parlamentul European.
Liderul Partidului pentru Animale, Esther Ouwehand ia buletinul de vot pentru alegerile europene într-o secție de votare, la Haga, pe 6 iunie 2024, în prima zi a alegerilor pentru Parlamentul European.

Partidele de stânga și verzii din Țările de Jos spun că extrema dreaptă ar putea fi învinsă - exit-pollurile arată că alianța progresiștilor i-ar fi întrecut pe rivalii naționaliști în prima zi a alegerilor europene din Olanda.

Alegătorii olandezi au fost primii chemați la urne pentru alegerile europarlemantare care au loc patru zile, în 27 de state membre ale UE, care aleg 720 de reprezentanți în singurul parlament transnațional din lume.

Sondajele sugerează că partidele de dreapta și de extremă dreaptă ar fi pe cale să obțină cele mai bune rezultate, deși reprezentanții lor vor rămâne cel mai probabil dispersați între cel puțin două grupuri și europarlamentari nealiniați, rodându-le astfel puterea și influența, scrie The Guardian.

Un exit poll de la postul național olandez de televiziune NOS a arătat joi că alianța verzilor, de stânga, ar putea câștiga opt locuri, chiar înaintea partidului de extremă-dreapta Libertatea (PVV) al lui Geert Wilders, creditat cu șapte locuri. Marja de eroare este de un loc, ceea ce sugerează o potențială egalitate.

Ambele părți și-au declarat victoria.

Bas Eickhout, veteranul europarlamentar verde care este candidatul principal comun al grupului său, a declarat: „Narațiunea ascensiunii extremei drepte a fost învinsă. Acesta este un mesaj pentru restul Europei: ieșiți și votați!”

Wilders a spus că este „atât de mândru” de rezultatele partidului său din ultimul an, citând primul său loc la alegerile naționale care l-au propulsat într-o coaliție de guvernare pentru prima dată și cel mai bun rezultat al său la votul european.

La ultimele alegeri europene, din 2019, PVV a câștigat un singur loc.

Alegătorii din Irlanda și Republica Cehă au votat vineri, iar sâmbătă se deschid scrutinurile în Letonia, Malta, Slovacia și Italia. Votul în Italia continuă duminică.

Majoritatea cetățenilor UE, inclusiv în cele mai mari state membre, Franța, Germania, Spania și Polonia, vor vota duminică, iar o estimare destul de definitivă a rezultatelor este așteptată la primele ore ale zilei de luni. Alegătorii din România votează tot pe 9 iunie.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, care candidează pentru al doilea mandat, a militat vineri în Austria pentru Partidul Popular European de centru-dreapta.

Von der Leyen, care a promis o mai mare cooperare europeană în domeniul apărării și o nouă „structură” pentru a combate interferența străină în politica UE, a îndemnat oamenii să voteze pentru „o Europă puternică care să se poată apăra”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG